szerző:
hvg.hu

A vonat láthatóan lassan gördült át az átjárón, a vezetője valószínűleg tudhatott arról, hogy nyitva van a sorompó.

A Kisalföld.hu egy olvasói videó alapján írta meg, hogy csütörtök délután az egyik győri vasúti átjáróban nem működött a sorompó, csak a fényjelző készülék, így haladt át ott a vonat, igaz, elég lassan, és előtte hangjelzést is adott a szerelvény elég hosszan. Az olvasó szerint vasárnap is ugyanez volt a helyzet.

A lap megkérdezte Kulcsár Béla közlekedési szakértőt, aki szerint a vasúti átjáróknál mindkét jelzést egyenrangúként kell kezelni, jelezze bármelyik is a tiltást. Ha a félsorompó fent van, de a fényjelző pirosat mutat, meg kell állni. Ugyanez a teendő akkor is, ha fehér jelzésnél lent volna a sorompókar, akkor sem szabad senkinek kikerülgetni, azt gondolva, hogy szabad az út – magyarázta.

A szakértő egyébként csütörtökön a ménfőcsanaki átjárónál maga is azt látta, hogy nyitott sorompónál és fehér fénynél a vonat az átjárótól körülbelül 40-50 méterre áll. A mozdonyvezető észlelhette a hibát, mert hangosan kürtölve indult el. A hangjelzéseket egyébként szinte egész délelőtt hallotta a ménfőcsanaki városrészben.

A lap kereste az ügyben a MÁV-ot, onnan írásban ígértek választ.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!