szerző:
hvg.hu

A Mercedes sofőrje magabiztosan előzte a kocsisort a buszsávban, de a vége nem sült el túl jól.

A legtöbb autós valószínűleg talákozott már olyan helyzettel az utakon, amikor a forgalomban araszolva egyszer csak valaki úgy dönt, a buszsávot használva próbál meg előrébb jutni a többieknél. A dolog nemcsak bosszantó – mert ezzel a többi autóst hátráltatja majd, amikor megpróbál visszasorolni a sávjába –, hanem szabálytalan is. Egy ilyen autóst rögzített nemrég egy fedélzeti kamera, a dolog azonban egészen másként végződött, mint ahogy szokott.

A Mercedes sofőrje a Budaörsi úton, a felvételen látható időbélyeg alapján még április 19-én reggel próbált a buszsávban előrébb jutni, de nem jutott sokáig. Néhány tíz méterrel előrébb ugyanis rendőrök álltak, akik azonnal kikapták az autóst a forgalomból.

©
A videó a képre kattintva érhető el.
©

A KRESZ párhuzamos közlekedésre vonatkozó 36. § 8-as bekezdése alapján az autóbusz forgalmi sávban

a) a menetrend szerint közlekedõ autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármû;

b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül

ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetén a kerékpáros,

bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztetõ jelzést adó készülékkel felszerelt

bba) sürgõsségi betegellátásra rendszeresített gépjármû,

bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tûzoltóság és a tûzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjármûve,

bbc) a rendõrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjármûve,

bc) a betegszállító gépjármû,

bd) a személytaxi,

be) a kétkerekû motorkerékpár és a kétkerekû segédmotoros kerékpár

közlekedhet. Más jármû erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedõ autóbusz és trolibusz - a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve - csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

A büntetési tételek alapján a buszsáv használata jogosulatlanul 20 ezer, míg a haladás buszsávban 30 ezer forintos csekket jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

Több mint negyven tűzijátéknézőt ütött el egy vonat Indiában

Több mint negyven tűzijátéknézőt ütött el egy vonat Indiában

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

20 éves megoldást dob ki a Microsoft a böngészőkből

20 éves megoldást dob ki a Microsoft a böngészőkből

Megjött a Fitbit karravalója, amely 7 napon át bírja egy töltéssel

Megjött a Fitbit karravalója, amely 7 napon át bírja egy töltéssel