szerző:
hvg.hu

Állítólag azt az utasítást kapták a mentődolgozók, hogy hajtsanak lassabban a járművel.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségét azzal keresték meg gépkocsivezetők Borsod megyéből, hogy tiltakozásuk ellenére olyan mentőautóval kell vonulniuk, amelynek a műszaki állapota nem csak a biztonságos közlekedést, de magát a mentést is veszélyezteti – ezt írja a szövetség Facebook-oldalán a szervezet elnöke.

Kusper Zsolt kedden a megyében járt, és megnézte, valóban olyan rossz állapotban van-e az ottani mentőautó. „Megdöbbentem” – fogalmazott.

A Facebook-oldalon egy videót is posztoltak, ezen látható, hogy a jármű alváza rozsdásodik, a kerék feletti rész pedig szétrohadt.

„A bajtársak elmondták, hogy többször jelezték már a munkáltató felé a problémát, de – többek között a nemrégiben kinevezett műszaki osztályvezetővel az élen – azt a választ kapták, hogy menjenek lassabban” – állította az elnök.

A posztból nem derül ki egyértelműen, egy vagy több rossz állapotú mentőautóról van-e szó.

A 24.hu beszélt a videón látható mentőautó egyik vezetőjével, akinek reggel 7-kor kellett volna átvenni a járművet, de ő közölte, hogy ilyen állapotban nem szeretné használni, mivel magára, kollégáira és a betegekre is veszélyesnek tartja. A mentődolgozó csak névtelenül nyilatkozott, mert azt mondta: komoly retorziókra számíthat az, aki a nyilvánosságnak felfedi a valós helyeztet.

A sofőr azt is elmondta: több mint fél évvel ezelőtt kapták meg a 2006-os gyártmányú autót úgy, hogy rázott és fékhibás volt. Többször is jelezték a helyi műszaki vezetőnek a problémákat, de mindig azt a választ kapták, hogy ezzel kell beérni, ez van.

Volt már arra példa, hogy kilátásba helyezte a mentőautó átvételének megtagadását, de erre azt a választ kapta, hogy akkor elviszik Miskolcra, és adnak helyette egy rosszabbat. Kedd reggel is hasonló történt: miután megtagadta az átvételt, egy másik kollégát ültettek a járműre, amivel szolgálaton kívül, „üres járatban” elvitték a megyeszékhelyre. Egyelőre várnak, hogy milyet kapnak helyette.

A járművezető reggel hétkor egy másik mentőautóval kezdte meg a 24 órás szolgálatot. Egy olyannal, ami eredetileg gyermekmentőnek lett kialakítva és kisebb testalkatú betegek szállítására tervezték – tette hozzá.

Az Országos Mentőszolgálat reakciója egyelőre nem ismert az ügyben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Bérek az egészségügyben: Románia durván beelőzte Magyarországot

Ez most akkor kamu? Mennyire korlátlan a Telenor korlátlan mobilnete?

Ez most akkor kamu? Mennyire korlátlan a Telenor korlátlan mobilnete?

Ha nincs verseny, az a tudomány halála – Pálinkás József oktatásról, fejlődésről, MTA-ról

Ha nincs verseny, az a tudomány halála – Pálinkás József oktatásról, fejlődésről, MTA-ról

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Húsz férfit ítéltek el Angliában tizenéves lányok szexuális bántalmazása miatt

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját