szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Állítólag azt az utasítást kapták a mentődolgozók, hogy hajtsanak lassabban a járművel.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségét azzal keresték meg gépkocsivezetők Borsod megyéből, hogy tiltakozásuk ellenére olyan mentőautóval kell vonulniuk, amelynek a műszaki állapota nem csak a biztonságos közlekedést, de magát a mentést is veszélyezteti – ezt írja a szövetség Facebook-oldalán a szervezet elnöke.

Kusper Zsolt kedden a megyében járt, és megnézte, valóban olyan rossz állapotban van-e az ottani mentőautó. „Megdöbbentem” – fogalmazott.

A Facebook-oldalon egy videót is posztoltak, ezen látható, hogy a jármű alváza rozsdásodik, a kerék feletti rész pedig szétrohadt.

„A bajtársak elmondták, hogy többször jelezték már a munkáltató felé a problémát, de – többek között a nemrégiben kinevezett műszaki osztályvezetővel az élen – azt a választ kapták, hogy menjenek lassabban” – állította az elnök.

A posztból nem derül ki egyértelműen, egy vagy több rossz állapotú mentőautóról van-e szó.

A 24.hu beszélt a videón látható mentőautó egyik vezetőjével, akinek reggel 7-kor kellett volna átvenni a járművet, de ő közölte, hogy ilyen állapotban nem szeretné használni, mivel magára, kollégáira és a betegekre is veszélyesnek tartja. A mentődolgozó csak névtelenül nyilatkozott, mert azt mondta: komoly retorziókra számíthat az, aki a nyilvánosságnak felfedi a valós helyeztet.

A sofőr azt is elmondta: több mint fél évvel ezelőtt kapták meg a 2006-os gyártmányú autót úgy, hogy rázott és fékhibás volt. Többször is jelezték a helyi műszaki vezetőnek a problémákat, de mindig azt a választ kapták, hogy ezzel kell beérni, ez van.

Volt már arra példa, hogy kilátásba helyezte a mentőautó átvételének megtagadását, de erre azt a választ kapta, hogy akkor elviszik Miskolcra, és adnak helyette egy rosszabbat. Kedd reggel is hasonló történt: miután megtagadta az átvételt, egy másik kollégát ültettek a járműre, amivel szolgálaton kívül, „üres járatban” elvitték a megyeszékhelyre. Egyelőre várnak, hogy milyet kapnak helyette.

A járművezető reggel hétkor egy másik mentőautóval kezdte meg a 24 órás szolgálatot. Egy olyannal, ami eredetileg gyermekmentőnek lett kialakítva és kisebb testalkatú betegek szállítására tervezték – tette hozzá.

Az Országos Mentőszolgálat reakciója egyelőre nem ismert az ügyben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!