szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb autós hozzá sem nyúl a motortérhez, emiatt a sok év alatt csak egyre mocskosabb, leharcoltabb lesz. Pedig néhány egyszerű lépéssel ez is könnyen karbantartható.

Ha az autó tisztán tartásáról van szó, mindenkinek ugyanaz a dolog jut eszébe: ki kell dobni a felgyűlt szemetet (blokkokat, zacskókat, üres ásványvizes flakonokat) az utastérből, ki kell porszívózni a kárpitot, lemosni a gumiszőnyeget, kimosni az üléshuzatot – és még sorolhatnánk. Esetleg ott van a fényszóró megtakarítása, ami nagyjából 300 forintból ismét fényessé tehető, a kicsit merészebbek pedig már a felni felújításán is gondolkodhatnak.

Az autó azonban nem csak ennyiből áll. Példának okáért ott van a motortér, amihez a legtöbben hozzá sem nyúlnak, így aztán a sok éves kosz és olaj csak gyűlik benne. Pedig volna rá lehetőség, hogy tiszta és új külsőt varázsoljunk neki, a művelet ráadásul nem is bonyolult.

A ChrisFix nevű YouTube-csatornára feltöltött videó szerint az egész művelet 5 lépésben elvégezhető legfeljebb 2 óra ráfordítással, ráadásul nem is kell egy ökör árát rákölteni, hogy úgy nézzen ki, mint új korában. A videós szerint a művelethez különböző méretű ecsetekre, fémkefére, kefékre, fogkefére, mikroszálas törlőkendőkre, törlőkendőre, szappanos vízre, wax spray-re, slagra és műanyagápoló pasztára lesz szükségünk. És ha ez segít, egy porszívó is a közelben lehet.

Első lépésként vegyük ki az akkumulátort a motortérből, hogy ne érje víz, amikor tisztítjuk. Mindezek mellett figyeljünk arra is, hogy a víz még véletlenül se folyjon be olyan helyekre – például a nívópálca mellett a motorolajhoz –, ami az autó működését veszélyezteti.

©

Miután kiszereltük az akkumulátort, jöhet a száraz tisztítás. Az ecsetek segítségével igyekezzünk minden helyről letörölni a port, ami felesleges munkának tűnhet, de már ez is igen látványos eredményt hoz. Ha úgy könnyebb, használhatunk porszívót is, esetleg sűrített levegőt vagy lombfúvót (de ezek nélkül is meg lehet csinálni a műveletet). Az alumínium részeket dörzsöljük át a fémkefével.

©

Ha ezen is túl vagyunk, harmadik lépésként jöhet a nedves tisztítás. Fontos, hogy a motort mindenképpen óvjuk a víztől, ezért érdemes azt alaposan letakarni egy szemeteszsákkal. Ha ez megvan, egy slaggal óvatosan (nem túl magas nyomáson) mossuk körbe a motorteret és a motorháztetőt. Ezek után a törlőkendőkkel töröljük át a lelocsolt részeket, hogy lehozzuk róla a koszt, majd újra locsoljuk le a felületeket. Jöhet a szappanos víz, majd a kefék, amikkel óvatosan megsikálhatjuk a koszosabb részeket. Jöhet az újabb öblítés.

©

A dolog macerás része csak ezután kezdődik: a motor megtisztítása. Miután levettük a motort eddig védő fóliát, "osszuk ketté" a motort bal- és jobboldalra, majd egyszerre csak egyik oldalt takarítsuk. Először törölgessük le a koszt a törlőkendőkkel, majd jöhet a szappanos víz (csak óvatosan). A kefékkel sikáljuk meg a szükséges részeket, majd jöhet a mikroszálas törlőkendő. Ezzel tökéletesen szárazra tudjuk törölni a részeket.

Ha mindennel megvagyunk, jöhet a szárítás: a mikroszálas törlőkendőkkel töröljük szárazra a felületet. Ötödik, utolsó lépésként már csak a wax és a műanyag ápolása van hátra: fújjuk le/kenjük be a festet/műanyag felületet, majd néhány perc elteltével töröljük le egy mikroszálas törlőkendővel. Vigyázzunk, hogy az ékszíjat ne érje egyik anyag sem, különben később csúszhat, vagy akár le is eshet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén