szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal a kaliforniai Laguna Beach-en történt baleset, ahol egy parkoló rendőrautót kapott oldalba a Tesla.

Újabb önvezető módba kapcsolt Tesla szenvedett balesetet, ezúttal a kaliforniai Laguna Beach-en. Szerencsére ezúttal nem halálos balesetről van szó – mint ami például a betontömbnek csapódó kocsi esetében történt –, "csak" egy parkoló autónak hajtott neki a robotpilóta. A parkoló autó viszont épp egy rendőrautó volt.

A CBS San Francisco beszámolója szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a sofőr rendesen odafigyelt-e az útra menet közben, vagy mással volt-e elfoglalva. A dolog egyáltalán nem mellékes, a Tesla ugyanis többször hangsúlyozta már, hogy az autó által nyújtott funkció csupán egy robotpilóta, amire oda kell figyelni, hogy szükség esetén az ember át tudja venni az irányítást a jármű felett.

Normál esetben ha a sofőr elveszi a kezét a kormányról, az autó éberségfigyelő rendszere figyelmezteti őt, hogy fogja meg a kormányt, vagy legalábbis mozdítson rajta egy keveset. Először csak vizuális figyelmeztetést küld, majd hangjelzést is. Érdekesség egyébként, hogy az amerikai közlekedési hatóság egykori vezetője, Mark Rosekind épp a napokban nyilatkozott a BBC-nek az önvezető autókról – és nem egészen azt mondta, mint amit a legtöbben hallani akarnának.

A rendőrautóban szerencsére nem ült senki a baleset idején, és a Tesla sofőrje is csak könnyebben sérült.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!