szerző:
hvg.hu

A Ford mérnökei nemrég készítették el azt a kölni tesztcsarnokot, ahol gyakorlatilag képesek bármilyen időjárási körülményt előállítani.

Jó néhány paraméter van, amit egy autóvásárlás előtt sorba kell vennie az embernek, mégis, az egyik legfontosabb tulajdonsága az lehet egy kocsinak, hogy mennyire képes "alkalmazkodni", mennyire bírja az adott környezet klímáját. Tudják ezt az autógyártók is, ezért attól függően, hogy milyen piacra szánják a járművet, különböző módon építhetik fel, különböző pontokon "erősíthetik meg" azokat.

Ahhoz, hogy a munka eredményességét le tudják tesztelni, olyan környezetbe kell elvinni a járműveket, ahova szánják majd azokat, hogy a valóságban is ki tudják próbálni, mit bír a kocsi. A Ford azonban nemrég egy különleges tesztközpontot épített.

Az amerikai cég Kölnben üzemelte be azt a csarnokot, ahol gyakorlatilag bármilyen időjárási viszonyokat képesek előállítani. Az általuk közzétett videó alapján mindegy, hogy a hegyes vidék okozta légnyomásváltozásról, szaharai forróságról vagy épp szibériai hidegről van szó, az autó számára szimulálni tudják ezeket a körülményeket.

A fejlesztők szerint a páratartalmat 10 és 95 százalék között tudják beállítani, vagy akár 55 Celsius-fokot is elő tudnak idézni. Ehhez 28 lámpát használnak fel. Emellett a 120 km/h-s szél és a -40 Celsius-fok produkálása sem okoz nekik problémát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!