szerző:
hvg.hu

Július 10-ével elindult a Bentley centenáriumi éve. Ennek örömére egyből egy igazán egyedi modellel, a Mulliner Mulsanne WO kiadásával jelentkezett a gyártó, amely 100 darabos szériát jelent.

©

A Bentley Mulsanne alapjára készült jármű, amelynek ára 367 ezer dollárról indul, Sir Walter Owenre, a cégalapítóra emlékezik.

©

A Bentley márka 1918-ban született, és 1930-ban bemutatta az innovatív Bentley 8 Liter nevű járművét. Ez az autó olyan fejlesztésekkel volt ellátva, mint a hengerenkénti négy szelep, ráadásul a hathengeres blokkban alumínium dugattyúk mozogtak. Az 5,5 méteres gigantikus jármű karosszériáját a Mulliner készítette. Ebből az autóból volt egy Walter Owennek a cégtulajdonosnak is.

©
©
©
©

1931-ben, anyagi problémák miatt kénytelen volt eladni az autót, amit 2006-ban vásárolt vissza a márka, és alapos restauráláson esett át.

Ez a frissítés érintette a főtengelyt is, ám azt nem dobták el és ezt az 1930-as darabot most felszeletelve, minden mai Mulsanne WO Edition kap belőle egy darabkát, amelyet az autók hátsó könyöklőjében helyeznek el egy kis emléktáblával.

A jelenlegi Mulsanne WO persze nem az eredeti 8 literes méretű – egész pontosan 7983 köbcentis – motort kapja, csak egy 6.75 literes V8-as biturbót, de az 513 lóerővel így sem lehet vitatkozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!