szerző:
hvg.hu

A sofőröknek 20 méterről el kell tudniuk olvasni egy rendszámtáblát, ha ez nem sikerül, nincs kegyelem.

Bekeményített a rendőrség a brit utakon: mostantól fontos része lesz a rendőri ellenőrzéseknek a látásvizsgálat is. Ha valakit megállítanak a rendőrök, nem csak a jogosítványát nézik meg, hanem arra is megkérik az illetőt, hogy olvasson el egy rendszámtáblát 20 és fél méter távolságból. Ha ez nem sikerül, nincs kegyelem: a hatóságok azonnal bevonják a jogosítványt.

Akivel ez megtörténik, nincs egyszerű dolga: nem kaphatja vissza a jogosítványt, hanem újat kell szereznie – vagyis újra le kell tennie minden vizsgát. Persze mindez csak akkor lehetséges, ha az illető addigra szemüveget csináltat.

Az Independent szerint az elmúlt években sok baleset azért történt Nagy-Britanniában, mert a sofőr látása nem volt megfelelő. Egy 2012-es tanulmány szerint a szigetországban évente 2.874 balesetet okoznak a gyengén látó autóvezetők. A jogosítványok megújítása során – ami 10 évente kötelező – a sofőröknek új látásvizsgálaton kell részt venniük, az ezt végző optikusok tapasztalatai szerint a résztvevők harmada ilyenkor már látásjavításra szorul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!