szerző:
hvg.hu

Nem ipari kémek repkednek egy német vállalat központja felett, hanem a saját kis drónjai.

A friedrichshafeni székhellyel rendelkező német alkatrészgyártó a ZF – amely egyébként komoly magyarországi jelenléttel is bír, többek közt Egerben – Németország első olyan vállalata, amelynek jóváhagyása van arra, hogy repülő robotokat használjanak az alkatrészek szállítására.

A vállalat egy ideje kísérleti jelleggel indította a drónjáratokat és mára eljutottak odáig, hogy lényegében üzemszerűen járkálnak a drónok, hogy szenzorokat és vezérlő egységeket szállítsanak a központi raktárból a műhelyekbe.

A ZF úgy véli, hogy időt takarít meg azzal, hogy drónokat közlekedtetnek az egy kilométer hosszú úton. A ZF által használt drónok hat rotorral rendelkeznek, és nem különösebben nagy súlyt, 5 kilogrammot szállítanak egy időben.

A kis járatok újratölthető elemekkel működnek, amelyek 30-40 perces repülési időt biztosítanak. A drónok egyébként olyan útvonalon repülnek, ha valami probléma lenne, akkor se csapódjanak olyan helyre, ahol emberek vannak.

A ZF egyben lehetőséget is lát a drónos szállítási programban, amelyet más cégek is használhatnának, amelyek kapcsolatban vannak ZF üzemével. Hosszútávon az autóalkatrész-gyártó reméli, a jelenlegi, csak a gyárterületre korlátozott szállításokat is ki lehet terjeszteni a gyárkapun kívülre is.

Mercedesek tetején landoló drónok: ez nem a jövő, ez már a jelen

Az automatizált működésű apró légkavaróktól a házhoz szállítási szolgáltatások hatékonyságának jelentős javulását várják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!