szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, egyszerűbb vízbe fojtani az elektromos autókat, mint napokig locsolni őket. A kocsinak meg már mindegy.

A Facebookra került ki több igen érdekes fotó, egy hollandiai esetről, amint a tüzet fogott elektromos autót – egy BMW i8-ast – egy óriási víztartályba tesznek. A belső égésű motorokkal rendelkező járművek tipikus tűzoltási eljárásai nem feltétlen használhatók elektromos járműveken, ezt talán sejteni lehet, de akkor is, szokatlannak tűnik ez az eljárás.

Bár az i8 nem is teljesen elektromos jármű, de a hibrid hajtáslánc felépítésében nagyjából hasonló elemeket tartalmaz az elektromos rész. A legtöbb elektromos autóban található lítium-ion akkumulátor miatt a tűzesetek hatalmas mennyiségű vizet igényelnek hosszú időn át, ugyanis ezek a komponensek a kémiai reakciók miatt újabb és újabb felhevülésre, öngyulladásra hajlamosak.

A Tesla például azt írja a balesetek esetén használatos útmutatójában, hogy tűz esetén az oltáshoz körülbelül 11 500 liter (3000 gallon) vizet kell használni az akkumulátorok biztonságos eloltásához, hűtéséhez.

Tehát ahelyett, hogy egy autó órákig locsolnának, úgy tűnik, okosabb lényegében vízbe fojtani az autót. Ennek a megoldásnak nyilván nehézsége, hogy nincs általában kéznél egy 10 köbméteres víztartály.

Az látszik, hogy egyre több információ áll rendelkezésre az EV-tüzek elleni küzdelemről is, így vélhetően előbb-utóbb kialakul a normális rutinja ezen tűzesetek kezelésének. Remélhetőleg egyszerűbb és gyorsabb módszert – legalábbis abban az értelemben gyorsabb módszert, hogy nem kell kihozatni egy konténert – találnak ennél, mint amit látunk.

Az autó jelen esetben egy BMW márkakereskedésben volt, viszont a tűz okáról nem adnak ki információt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!