szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NXT-nek csak az eleje és a vége fix, a két hajtómodul közé akár buszfelépítményt, teherautó modult, vagy akár hulladékgyűjtő egységet is lehet illeszteni.

A svédek egy olyan ügyes koncepciót mutattak be, amely többcélú felhasználást engedi egy moduláris platformnak.

A Scania NXT sajátossága a variálható felépítése. A járműtestet, amelyet kompozit anyagokból építettek a súly csökkentése érdekében, egyszerűen le lehet venni a kerekekről és az elektromos motorokról. A hajtóegység, amely minden bizonnyal a legdrágább része a koncepciónak, három különböző járműhöz használható: kora reggel például buszként "működhet", amely csúcsidőben a boltokba kiszállító teherautóvá alakul, majd éjszakára átváltozik szemétgyűjtő teherautóvá.

©
©

A nyolcméteres hosszúságú kabin, buszként, 55 utas illetve 20 ülőhely elhelyezésére alkalmas, mivel vezetőfülke sincsen. Az akkumulátorcellák a padló alatt helyezkednek el, hasznosítva az egyébként kihasználatlan teret, valamint javítva a tömegeloszlást. A jármű csekély, nyolc tonna alatti tömegének köszönhetően a hatótávolsága a mai akkumulátorokkal is 245 kilométer a becslések szerint. A tetőn ráadásul további 20 négyzetméteren napelemek vannak, amelyek potenciálisan akár 3 kW villamos energiát is termelhetnek.

A kerekekbe épített motorok révén, nemcsak négykerékhajtású a jármű, de mind a négy kerék igen nagy szögben el is fordulhat, ami lehetővé teszi a busznak az oldalirányú mozgást is. Ennek eredményeként a fordulási sugara mindössze 10,5 méter, ami egy átlagos, kisméretű személyautónak felel meg egyébként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció

Párbeszéd: Teljesen kamu adatokkal is kitölthető a Nemzeti Konzultáció

Már 750 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Már 750 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint akinek versenyképes végzettsége van, az könnyen kifizeti a tartozását

A Diákhitel Központ vezérigazgatója szerint akinek versenyképes végzettsége van, az könnyen kifizeti a tartozását