szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fejlett vezetéstámogató rendszerek közül talán az egyik leghasznosabb a táblafelismerő rendszer, ami külön felhívja a sofőr figyelmét a KRESZ betartására.

Az autósok számára elérhető vezetéstámogató rendszerek közül mindegyik fontos feladatot lát el, hiszen a kényelemfaktor mellett a biztonságos vezetést is igyekeznek elősegíteni. A táblafelismerő rendszer azonban még ebből a mezőnyből is kiemelkedik egy kicsit, a technolgóia ugyanis a balesetmegelőzés szempontjából a legfontosabb dolgot segíti elő: a KRESZ-szabályok betartását.

A fejlett vezetőtámogató rendszerek (Advanced driver-assistance systems, ADAS) egyik legfontosabb eleme egy szélvédő mögé elhelyezett kamerából, valamint egy speciális szoftverből áll. A kettő együttműködésének köszönhetően az autóba telepített technológia képes felismerni az olyan közúti jelzéseket, mint például a sebességkorlátozó tábla, majd az autós figyelmét felhívni rá, hogy az adott útszakaszon mekkora lehet a jármű maximális sebessége.

©

Bár az első táblafelismerő rendszer a 2000-es években jelent meg az autókban, a biztonságos használatát lehetővé tévő döntés ennél jóval régebben, 1968-ban született meg.

1968. november 8-án Bécsben a világ 52 országának vezetői – köztük 31 európai államé – írták alá az úgynevezett Közúti Közlekedési Egyezményt, amely kimondta, hogy a KRESZ-táblákat és különböző jelzéseket a biztonságos közlekedés érdekében egységesíteni kell. Magyarországon ennek alkalmazását hivatalosan az 1980. évi 3. törvényerejű rendelettel hirdették ki.

Alkalmazása nem csak a sofőrök számára jelentett könnyebbséget, de nagy mértékben járult hozzá ahhoz is, hogy egyszerűen kifejleszthető legyen a táblákat "értő" technológia. A rendszer elsőgenerációs változata még "csak" a sebességkorlátozó táblákat "látta", a 2000-es évek végén érkező második generáció azonban már az előzést tiltó táblákat is felismerte.

Persze a rendszer működése sajnos önmagában nem jelenti azt, hogy a sofőr valóban be is tartja a közlekdési szabályokat, a műszarfalon vagy a beépített kijelzőn felvillanó figyelmeztetés azonban erre késztetheti a jármű vezetőjét. Az Európai Unió a tervek szerint 2022-től kötelezné a gyártókat, hogy minden új autóban az alapfelszereltség részeként kínálják az intelligens sebesség asszisztenst, ami többek között a táblafelismerő rendszerre támaszkodik majd.

A technológia emellett remek alapot adott ahhoz, hogy a gyártók az önvezető technológia fejlesztésével elkezdjék finomítani a gépi látást, ezzel téve lehetővé a jövőben az autonóm járművek önálló közlekedését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!