szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tűző napon hagyott autókban pillanatok alatt 50-60 fok körülire hevülhet az utastér. Könnyen belátható, milyen gyorsan végzetes lehet ez egy kocsiban felejtett gyerek vagy kisállat számára. Van segítő technológia, de még mindig nem kötelező beszerelni.

Többször is igazolták, hogy ha a külső hőmérséklet például 30 Celsius-fok, akkor a kocsink belsejében fél órával a bezárást követően már 46, egy órával később pedig 56 Celsius-fokos forróság uralkodik majd. A súlyos következmények miatt, egyre több autógyártó ajánl olyan járműveket, amelyekben segítenek elkerülni a bajt.

Az egyik ilyen rendszer a hátsó ajtókba épített érzékelők révén működik. Az autó elektronikája figyeli, használták-e indulás előtt és után a hátsó ajtót. Amennyiben indulás előtt igen, úgy parkoláskor a műszerfalon keresztül jelzi a sofőrnek a rendszer, hogy az autós ne felejtse el a hátsó ülést is ellenőrizni.

Egy másik technológia a hátsó ülés fölé épített szenzorok alapján jelez, amely a mozgást figyeli. Ha a rendszer a hátsó üléseken mozgást észlel, miután a járművezető elhagyta a járművet, akkor megszólaltatja a kocsi kürtjét, villogni kezdenek a fényszórók izzói, sőt üzenetet is küld a tulajdonos mobiljára.

Ezen túlmenően is működnek persze már olyan rendszerek – egyelőre elsősorban elektromos autóknál –, amelyek megakadályozzák, hogy a kabintér túlmelegedjen. A kocsiban lévő érzékelők jelzésére bekapcsol az állóhelyzeti klíma, és addig működik, amíg az akkumulátor teljesítménye 20 százalék alá csökken. Ezt követően értesítést küld a rendszer a tulaj mobiljára.

Persze jelenleg is létezik, mindenki által lényegében azonnal, egyszerűen használható szoftveres megoldás is erre a kritikus helyzetre. A Waze például lehetőségként kínálja azt a beállítást, amely ha bekapcsoljuk, figyelmeztető üzenetet küld, amikor megérkezünk a célunkhoz, hogy ne hagyjunk senkit a járműben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!