szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassanként, annyira a szériafelszereltség része az esőérzékelős ablaktörő az autókban, mint mondjuk a klíma. Szintén közös bennük, hogy bár csak kényelmi extrának tűnnek, valójában fontos szerepük van a biztonságos közlekedésben.

Több mint száz éve már, hogy megjelent az ablaktörlő a járműveken, ma teljességgel elképzelhetetlen nélküle a közlekedés. Jellemzően manapság is kézzel kell működtetni a lapátokat, de az újabb típusokban ezek is automatizálódtak.

Az első automata rendszerek még azon az elven működtek, hogy a nedves szélvédő kisebb ellenállásúvá válik a felületén, ezért egy speciális áramkörön keresztül meg tudták állapítani, mikor vizes a szélvédő. Mára az ilyen ellenállásos érézékelőket felváltották a LED-es érzékelőket használó egységek, amelyeknél a szélvédőn lévő infravörös fénykibocsátó dióda és a központi fotódióda alkot "esőérzékeny” párost.

A LED-ek által kibocsátott fényt a szélvédő visszatükrözi a fényérzékelőre. Ha az üveg száraz, a legtöbb fény visszaverődik az érzékelőbe, ha vízcseppek vannak a szélvédőn, a fény különböző irányokba tükrözik és kevesebb fény jut vissza az érzékelőbe. A vezérlőegység ennek megfelelően már meg tudja határozni, milyen időközönként töröljön a lapát.

Az érzékelő elektronika ugyanezt visszafelé is tudja: ha az érzékelőre visszavert fény mennyisége egyre növekszik, a szoftver leállítja az ablaktörlőket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!