szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okos visszapillantók hallatán sokan legyintenek, holott ma már igen sokoldalú eszközök is kaphatók. Egyes modellek olyan hatékonyak, hogy a vakfoltból származó balesetek is megelőzhetők velük.

Hiába körültekintő valaki, a biztonságos vezetéshez nem csak erre van szükség. Az is lényeges, hogy oldalra és hátra is megfelelően lássunk. Attól pedig senki nem lesz rossz sofőr, ha utóbbit különféle kiegészítőkkel, például egy okos visszapillantóval igyekszik biztonságosabbá tenni.

Az ilyen eszközök néhány éve még tucatjával gördültek le a futószalagról, ma már viszont nem csak bóvli minőségű darabok készülnek: a fejlődő technika miatt a képminőség hatalmasat ugrott, egyes gyártók pedig nem csak nappalra kínálják portékájukat, van, amelyik éjszaka is remekül használható.

A szemcsés képnek mára vége.
©

Az okos visszapillantó hívásra vagy naptárbejegyzésre ugyan nem alkalmas, arra viszont igen, hogy a sofőr felesleges fejmozdulatait csökkentse. Ezzel nem csak a saját és mások biztonságáért tesz (és itt nem csak emberéletre gondolunk), összességében a vezetés élménye is javítható általa.

Ha már fejlesztések: a modernebb darabok háromféle nézetet is kínálnak, így a sofőr nem csak a mögötte lévő akadályt láthatja, azt is érzékelni tudja, hogy attól (mondjuk egy másik autótól) mekkora távolságra van. Ugyanez a forgalomban is jól jön, a beépített, 180 fokos kamera révén egyszerre

akár több sávot is beláthatunk, még esőben is.

Az utastérben elhelyezett tükör persze nem magától válik okossá, hanem az autó hátulján rögzített kamera segítségével. Az eszközök többsége a járművezető választásának megfelelően hagyományos tükörként is használhatók, ha a sofőr úgy dönt, hogy a kamera képét inkább nem vetítené ki. Azért persze tegyük hozzá: a volán mögött ülő még egy okos visszapillantóval se mentesül az éberség, és körültekintető vezetés kötelezettsége alól.

A minőségi ugrás sajnos az árcédulán is érezteti hatását, így a komolyabb (például érintőképernyős, vagy GPS-szel rendelkező) darabokért 70-80 ezer forintot is elkérnek. A paletta azonban bőséges, így alighanem minden autótulajdonos megtalálhatja a hozzá (árban is) legjobban illőt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!