szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai fejlesztésnek köszönhetően az autó képes lenne eldönteni, ittas-e a sofőr, a motort pedig ennek fényében engedné elindítani.

Számtalan ok miatt történhet baleset az utakon: figyelmetlen a sofőr, elfárad vezetés közben, esetleg megcsúszik az autó a nem megfelelően megválasztott vezetési stílus miatt. A legtöbb esetben azonban ugyanarra a három dologra lehet visszavezetni, miért következik be a baj: gyorshajtás, telefonhasználat és alkoholfogyasztás. Azon kívül, hogy a rendőrök a világ minden pontján igyekeznek szigorúan kiszűrni az ilyen sofőröket, ma már a technológia is segíthet abban, hogy biztonságosabbak legyenek az utak.

Az amerikai Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal néhány évvel ezelőtt mutatta be a világ első olyan autójának prototípusát, melyet egy fejlett alkohol-érzékelő eszközzel szereltek fel. A technológiától azt várják, radikálisan csökkenti majd az ittas vezetésből adódó közlekedési balesetek számát.

A DADSS-t még 2008-ban kezdték el fejleszteni, amely egy alkoholszondán, valamint egy érintésérzékelőn keresztül igyekszik megállapítani, mekkora lehet az autós véralkoholszintje. Ha bármelyik magasabb a kelleténél, az autó egyszerűen nem indul be.

Az amerikai fejlesztésű rendszert 2018 szeptemberében kezdték el tesztelni Virginia államban, hogy megnézzék, hogyan működik a rendszer a valóságban. A tesztidőszak során a flottás autókba beszerelt DADSS-sel összesen 4217 órán át közel 70 ezer kilométert tettek meg a sofőrök, miközben 22 770 lélegzés adatait elemezte ki a rendszer. Az adatok kiértékelése jelenleg is zajlik, a cél pedig az, hogy a jövőben az auógyártók is beszereljék majd a rendszert a kocsiba.

A tervek szerint az Egyesült Államokban 2021-től lesz elérhető a technológia a flottás járművek számára, 2023-tól pedig minden személyautóba beletennék a szenzorokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!