szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Komoly felháborodást váltott ki egy nemrégiben benyújtott szövetségi tervezet, amely jelentősen korlátozná a motorosok lehetőségeit éppen a hétvégéken és ünnepnapokon, miközben a legtöbben lényegében csak ilyenkor használják a járműveiket.

Az elmúlt hónapban nyújtott be egy tervezetet a német Szövetségi Tanács (Bundesrat), hogy csökkentsék a hangos járművek jelenlétét az utakon.

A tervezet egyik eleme, hogy minden forgalomba kerülő motornak 80 decibelnél halkabbnak kell lennie. (Ez a hangerő nagyjából egy fűnyíróéval egyezik meg az Autobild szerint.) A gyári értéknél hangosabb, átalakított rendszerrel felszerelt motorokat azonnali bírsággal sújtanák. A legnagyobb tiltakozást mégis az a rész váltotta ki, amelyben arra kérik a szövetségi kormányzatot, tekintse át a a jogszabályi hátterét annak, hogy a pihenőnapok nyugalmára hivatkozva a vasárnapi és ünnepnapi motorozást általánosságban is korlátozni lehessen.

A hozzáállás nem példa nélküli az Európai Unióban: Tirolban például június 10-én lép életbe a szabályozás, mely szerint a 95 decibelnél hangosabb járművek bizonyos útszakaszokat nem használhatnak.  Szabálysértés esetén a bírság 220 euró (76 ezer forint).

95 dB-nél hangosabb motorok számára tiltott utak.

A német előterjesztés csak a zajos, hagyományos motorú kétkerekűekre terjedne ki, a csendes elektromos motorkerékpárokra nem. A tervezet miatt azonnal online peticíó indult, amelyhez eddig több mint 145 ezren csatlakoztak. Ez a szám bőségesen elég ahhoz, hogy a hivatalos szervek kötelesek legyenek vele foglalkozni.

A kormányzati tervek ellen az a német autóklub és a motoros szervezetek is felszólaltak. Elismerték ugyan a zajos motorosok problémáját, de szerintük nem lehet félmillió motorost diszkriminálni, és nem csak a kétkerekű járművekkel kéne foglalkozni. Megjegyzik azt is, hogy ezek a járművek korábban megfeleltek a német forgalombahelyezési szabványoknak, fizetik utána a kötelező költségeket, így tulajdonosaiktól nem várható el, hogy ne használhassák őket szabadon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!