szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre kevesebb az ellopott személyautó, tavaly három olyan megye is volt, ahol egyetlenegyet sem vittek el.

2020-ban is folytatódott az évek óta tartó pozitív trend, újra kevesebb autót loptak el Magyarországban, mint előtte – írja a Vezess.hu az elmúlt évi autólopásokat ismertető cikkében. Tavaly összesen 540 gépjármű, azon belül 346 személygépkocsi lopása miatt indított nyomozást az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

2019-ben 896 gépjárművet és 503 személyautót vittek el.

Nem sokat változott a tolvajok „ízlése” – írják –: ahogy egy évvel korábban, tavaly is a Ford, az Opel, a Suzuki, a Volkswagen és a Renault modelljeit vitték leginkább. (A rendőrség típusokra nem, csak márkákra bontva szolgáltat adatokat.)

Fordból tavaly 56 darabot kötöttek el, az Opel 51 darabbal és Suzuki 40 esettel követte. A prémium márkák közül a Mercedest vitték leginkább a tolvajok, e márkánál 18 lopást regisztráltak, míg BMW 15, illetve Audi 11 alkalommal esett áldozatul autólopásnak.

Az országos eloszlást tekintve Budapest messze vezet a lopásokban 141 személyautóval. A második Pest megye 55 esettel, a harmadik Bács-Kiskunban pedig már csak 17 autót vittek el tavaly. Három megye is van – Békés, Veszprém, Zala – ahol nem loptak el egyetlen személyautót sem tavaly az ORFK adatai szerint.

Az alacsony lopásszámok mellett a rendőrség eredményesebben is nyomoz a fővároson kívül, a a lopási listán harmadik Bács-Kiskunban 67 százalékos, Győr-Moson-Sopronban 59 százalékos eredménnyel derítették fel a lopások elkövetőit, Budapesten ez az arány 23,8 százalék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

651 ezer oltást adományoz az EU a balkáni országoknak

Majka: Szijjártó megígérte, hogy felterjeszti a meglátásaimat

Majka: Szijjártó megígérte, hogy felterjeszti a meglátásaimat

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló