szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvileg egyértelműbbé tennék, melyik csatlakozó milyen töltőhöz való.

Március 20. után minden új elektromosan tölthető közúti jármű töltőjén, a töltőállomások csatlakozóin és a kábeleken fel kell tüntetni azokat az Európai Unióban bevezetett újfajta jelöléseket.

Az autósoknak annyi a feladatuk, hogy meggyőződjönenek: az autójuk töltőnyílásán ugyanolyan betű szerepel, mint a töltőoszlopon, vagy töltőcsatlakozón – írja a Villanyautósok oldala a változtatásokat ismertető cikkében.

A séma viszonylag egyszerű a váltakozó áramú (AC) töltőknél: az autókon egy fekete hatszögbe kerül egy fehér színű betű. A töltőoszlopon, illetve a kábelen pedig egy fehér hatszögű piktogrammba kerül egy fekete betű.  

A jelölések közül a „C” betű lesz a leggyakoribb, ez jelenti a szabványos Type 2 csatlakozót, amely a legtöbb új autón található. Március 20. után tehát egy tipikus városi AC töltőoszlopon fehér hatszögben fekete „C” betűt látunk majd.

©

Az egyenáramú töltőknél (DC), amelyek jellemzően villámtöltők, a csatlakózók típusa szerint K, L, M, N és O betűk szerepelhetnek. Itt a leggyakoribb a K jelzés lehet, amely a CCS csatlakozókat jelöli 500 Volt-ig, és talán ebből van a legtöbb az utak mentén.

Az oldal megjegyzi, hogy a rendszer túlzottan átfogó lett, és nem feltétlenül segít eligazodni a jelzések között. Az aljzatok és csatlakozók már eddig is rendelkeztek névvel, eddig a CCS, illetve Type 2 nevek elég ismertek voltak már, lehet egyszerűbb lett volna simán ezeket feltűntetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt

Újra felfedezett fajta oldhatja meg a kávéhiányt