szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Austin Russel azzal kezdte, hogy 12 évesen egy Nintendo DS-t megpróbált mobiltelefonná alakítani, mert nem vehetett magának sajátot. Mára a világ egyik legígéretesebb autóipari techcégének tulajdonosa.

Az idehaza még kevéssé ismert Austin Russel azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bekerült a Forbes a világ legifjabb dollármilliárdosait felsoroló listára. Ráadásul 2,4 milliárd dolláros vagyonát kizárólag saját magának köszönheti.

A most 26 éves Russel a Luminar Technologies tulajdonosa, a cég úgynevezett lidar technológiát fejleszt, amely elengedhetetlen kelléke az önvezető autók fejlesztésének.

Russel persze világ életében csodagyerek volt – a GQ magazin róla írott anyaga szerint. Kétévesen megtanulta a periódusos rendszer elemeit, majd hatodikosként egy Nintedo DS-ből fabrikált mobiltelefont, miután a szülei megtiltották, hogy vegyen egyet. 10 évesen már kódolt és 13 évesen adta be első szabadalmát, ami egy víz-újrahasznosító rendszer volt.

Kihagyta a középiskolát is, helyette a Kaliforniai Egyetem Beckman intézetében tanult, hogy többet megtudjon a lézertechnológiákról. Később a Stanford Egyetemre ment fizikát tanulni, de úgy döntött, hogy abbahagyja, miután ösztöndíjat kapott Peter Thieltől, a Szilícium-völgy egyik leghíresebb befektetőjétől, akinek révén 16 éves korában megalapíthatta a Luminar Technologies-t.

A cége olyan lézeralapú távérzékelést végző szoftvereket és hardvereket fejleszt, amelyek az önvezető járművek közelébe kerülő tárgyak azonosítására szolgálnak. Jelenleg a legnagyobb autógyártók közül a Volvo és a Toyota a termékei fő vásárlói.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!