MTI Tech

Kisebb gond akadt a nemzetközi űrállomáson

Kisebb probléma zavarta meg az Endeavour amerikai asztronautáinak munkáját pénteken, amikor először léptek ki a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a világűrbe, hogy különféle szerelési feladatokat végezzenek el.

Tech

Fotók az űrből: az Endeavour kiköt a Nemzetközi Űrállomáson

Közzétették az első felvételeket az Endeavour űrsikló és a Nemzetközi Űrállomás összekapcsolásáról. Az amerikai űrrepülőgép szerdán közép-európai idő szerint déli 12 óra után néhány perccel kötött ki az ISS Harmony nevű szárnyán. A dokkolást Mark Kelly parancsnok hajtotta végre kézi vezérléssel. Az űrben így jelenleg 12 ember tartózkodik.

MTI Tech

Pályára állt a Gagarin-űrhajó

A Jurij Gagarin nevét viselő Szojuz TMA-21 űrhajó közép-európai idő szerint kedd hajnalban Föld körüli pályára állt, s megkezdte kétnapos útját a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

MTI Tech

Elindult a Szojuz TMA-21 az űrállomásra

Két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén elindult kedd hajnalban Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz TMA-21 űrhajó.

MTI Tech

Utolsó útjára indult a Discovery

A Discovery amerikai úrsikló hat űrhajóssal a fedélzetén hétfőn távozott a Nemzetközi Űrállomásról, hogy a Földre visszatérve kivonják a forgalomból, és múzeumba kerüljön.

MTI Tech

"Fiúk, mi tartott ilyen sokáig?" - megérkezett a Discovery

Megérkezett a Nemzetközi űrállomáshoz (ISS) és összekapcsolódott vele szombaton a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely három évtizedes pályafutásának utolsó, 39. küldetését teljesíti - közölte a NASA amerikai űrügynökség.

Szegő Iván Miklós Tech

Béke a hidegháborús űrben: 25 éve lőtték fel a Mirt

Negyedszázada, 1986. február 19-én startolt el a Földről az a hordozóeszköz, amely a szovjet űrállomás, a Mir (Béke vagy Világ – ezt jelenti az orosz név) alapmodulja volt. A Mir igazi sikertörténetnek számított az űrkutatásban.

MTI Tech

A nyitott világűrben dolgoznak az űrhajósok

A Nemzetközi Űrállomás két fedélzeti mérnöke, Oleg Szkripocska és Dmitrij Kondratyev szerda délután kilépett a nyílt világűrbe, hogy különböző szerelési munkákat végezzenek az űrállomás külsején.

Andersen Dávid Tech

Újpesten rejtőzik a magyar fejlesztésű robotrepülőgép

A méltatlanul elhanyagolt magyar űripar, bár széllel szemben kell helytállnia, igen jól teljesít. A magyar szakembereket elismerik a nemzetközi porondon, a hazai fejlesztésű eszközök pedig sokszor a drágább külföldi konkurenciát is felülmúlják. Ellátogattunk a magyar high-tech egyik fellegvárába, ahol a robotrepülő mellett azt is megtudhattuk, mivel járultak hozzá a magyar szakemberek a Hold vízkészletének felfedezéséhez.

MTI Tech

Fejlövés: Mark Kelly nem tart az Endeavour-rel?

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint egyelőre korai latolgatni, hogy a meglőtt demokrata képviselő, Gabrielle Giffords férje, Mark Kelly tagja lesz-e a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utolsóként induló űrsikló, az Endeavour legénységének.

hvg.hu Tech

3D-nyomtatóval készülhet a következő űrállomás

A térbeli alakzatok előállítására képes 3D-printerekkel készült már bútor, ruhadarab, sőt, az orvoslásban is felhasználták a módszert. Egy amerikai cég most hasonló technológiával készülő űrállomás létrehozásához keres befektetőket.

1 2 3 4 5 6 7
10

A címlapról ajánljuk