Seres László Vélemény

Csapkodjuk a térdünket

Nyirő magyar állami "újratemetése" merő cinizmus. Az egyetlen empirikusan igazolható folyamat úgy összegezhető, hogy minél inkább Nyirő József, annál inkább Zagyva György Gyula.

MTI / hvg.hu Itthon

Csak hárman tudták, hol vannak Nyirő József hamvai

Csak három ember tudta, hol vannak Nyirő József hamvai, és egyikük sem székelyudvarhelyi - derült ki szerdán azokból az interjúkból, amelyeket erdélyi magyar lapok készítettek Lukács Csabával, a vasárnap elhalasztott újratemetés kommunikációs vezetőjével.

hvg.hu Itthon

A Fideszben is úgy látják, Kövér kampányolt a Nyirő-újratemetéssel

Kövér László házelnök személyes ügynek tekintette, hogy a Fidesz által egyébként már ejtett Szász Jenőt támogassa. Ezért akart részt venni a székelyudvarhelyi polgármesteri címre pályázó Szász által szervezett Nyirő újratemetésen - mondta a hvg.hu-nak egy fideszes képviselő. Kormánypártiak attól tartanak, további következményei lesznek a hétvégi incidensnek.

hvg.hu Napi merítés

Török Gábor: a Fidesz pályája inkább tűnik csigaháznak

Sokan azt gondolták, hogy a Fidesz a Jobbik parlamentbe kerülése miatt szabadabb kezet kap, könnyebben töltheti be azt a középet is elfoglaló, a kormányképességet kisajátító szerepet, amiről a „centrális erőtér” teóriája szólt. Ez az elképzelés azonban nem vált be - írja Török Gábor politikai elemző szerdai cikkében. Török szerint ugyanis Nyírő József újratemetése kapcsán nem megkerülhető a Jobbik hatása.

MTI Napi merítés

VV: hogyan csináljunk halott íróból politikust?

A Fidesz elérte, hogy az erdélyi író ne válhasson az egyetemes magyar irodalom elfogadott alakjává: aki ellene szólt, az rögtön ellenséggé vált, nagyságának elismerését pedig szinte dogmává emelték - írja a Véleményvezér szerdai cikkében.

hvg.hu Itthon

Oligarchák a Házban? Percről percre a Parlamentből

Oligarchaügyben valóságos ellenzéki össztűz zúdul ma a kormányra, több interpelláció és kérdés is a botrányos földügyeket feszegeti majd. Vadai Ágnes arra kíváncsi, tervezi-e a kormány Szálasi rehabilitációját is. Később „fű alatt” elfogadnak egy sor törvénymódosítást, más tárgyú előterjesztésekbe csempészve őket.

MTI/hvg.hu Világ

"Intézményes bohóckodás" – Kövér kitart a nyilasszimpatizáns Nyirő mellett

A román sajtó intézményes "bohóckodásról és radikalizálódásról" ír a Nyirő József erdélyi író vasárnapi újratemetésére tett kísérlet ügyében. A román külügyminiszter csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Kövér László szerepet vállalt a Nyirőnek szentelt vasárnapi megemlékezésen, a magyar házelnök viszont kegyeleti aktusnak tartja az újratemetést, ezért nem kíván ideológiai vitába bocsátkozni a román féllel. Mindeközben Hargita megye prefektusa vizsgálja azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyirő Józsefről.

MTI Világ

"Kényes ügy": Kövér László nagy csalódást okozott

A román külügyminisztérium - hétfőre virradó éjszaka nyilvánosságra hozott sajtóközleményében - csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar parlament elnöke szerepet vállalt a Nyirő József emlékének szentelt, vasárnapi nyilvános szertartás megszervezésében, annak ellenére, hogy a korábbi nyilatkozatokban magánjellegű eseményről volt szó. Kövér László minderre úgy reagált, kegyeleti aktusnak tartja Nyirő újratemetését, amiről nem akar ideológiai vitát nyitni, ha pedig meglesz az engedély, részt fog venni az újratemetésen is.

MTI Világ

Nem lesz ott Nyírő József újratemetésén az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek nincsen kifogása Nyirő József hamvainak a székelyudvarhelyi újratemetése ellen, de átpolitizáltsága miatt politikusai nem vesznek részt a vasárnapi ceremónián - jelentette be Kelemen Hunor, a szövetség elnöke péntek délután egy székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Kövér kikelt az RMDSZ ellen

Megerősítette Kövér László a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának írt válaszlevelében, hogy részt kíván venni a Magyar Polgári Párt (MPP) kampányrendezvényein. Kovács Péter főtitkár korábban nyílt levélben kifogásolta, hogy az Országgyűlés elnökének neve szerepel a júniusi romániai önkormányzati választások egyes kampányrendezvényeinek a programjában. Válaszlevelében Kövér arról is írt, hogy RMDSZ-es polgármesterek ellenezték Nyirő József író erdélyi újratemetését.

MTI Világ

Beszél-e Orbán Nyirő József újratemetéséről a román kormányfővel?

Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere szerint június elseje körül találkozik egymással Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök: a megbeszélésen tisztázhatják a Nyirő József újratemetése körül felmerült nézeteltéréseket - ezt a politikus közölte szerdán az Agerpres román hírügynökséggel. Szijjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője viszont az MTI-t arról tájékoztatta: Orbán Viktor ugyan részt vesz a kohéziós alapok jövőjéről szóló bukaresti tanácskozáson, de "kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba".

1 2 3 4
Európa több országában már enyhül a koronavírus terjedése, de sokan nem veszik komolyan a korlátozásokat

Európa több országában már enyhül a koronavírus terjedése, de sokan nem veszik komolyan a korlátozásokat

Tömegek voltak az üzletekben a hétvégén a kijárási korlátozás ellenére

Tömegek voltak az üzletekben a hétvégén a kijárási korlátozás ellenére

Két koronavírusos új funkció jött a Mentők hivatalos alkalmazásába

Két koronavírusos új funkció jött a Mentők hivatalos alkalmazásába

Nemcsak a dolgozóknak, a cégeknek is nagyon nehéz átállniuk az otthoni munkára

Nemcsak a dolgozóknak, a cégeknek is nagyon nehéz átállniuk az otthoni munkára

36 ezer zeneipari dolgozó megélhetése került veszélybe, így mentenék meg őket

36 ezer zeneipari dolgozó megélhetése került veszélybe, így mentenék meg őket

Trump: Már látjuk a fényt az alagút végén

Trump: Már látjuk a fényt az alagút végén

Ötös lottó: a nyertesek és a nyeremények

Ötös lottó: a nyertesek és a nyeremények

Sarapova megadta telefonszámát, és várja az üzeneteket

Sarapova megadta telefonszámát, és várja az üzeneteket

A címlapról ajánljuk