#alaptörvény 2.0

hvg.hu Itthon

Nem lesznek politikai reklámok a kertévéken

Nem adnak ingyen reklámidőt a kereskedelmi csatornák a pártoknak, így a köztévé maradhat a kampány egyetlen elektronikus médiuma. Akárcsak 2010-ben, idén is elmarad a miniszterelnök-jelöltek tévévitája.

MTI Itthon

Az ENSZ-nek is szúrja a szemét a magyar alkotmánymódosítás

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat az alkotmánymódosításokat, amelyeket nemzetközi és regionális emberi jogi testületek széles körben bíráltak, úgy minősítettek, mint amelyek visszalépést jelentenek az emberi jogok védelmében, és aláássák az alkotmányosságot.

hvg.hu Itthon

Orbán: "bár csikorog a fogunk, de az ország így jár jobban"

Orbán Viktor szerint példátlan méretű összefogás jött létre az árvíz alatt, példátlan jó volt a szervezettség és precíz az irányítás. A védekezési költségeket ki kell fizetni, az önkormányzati vezetők készítik a listákat. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének ügyében "nekünk áll a zászló", az ötödik alkotmánymódosítás pedig nem lenne szükséges, de az EU "visszaél a hatalmával".

MTI Itthon

Kövér szerint "Magyarország megújításának idejét éljük"

Magyarország megújításának idejét éljük, és ebben a munkában fontos szerepet kap az igazságszolgáltatás, ezen belül is az ügyészség - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ügyészség napja alkalmából tartott budapesti, ünnepi rendezvényen kedden.

MTI Itthon

Alaptörvény 2.0: Brüsszel még elemzi a magyar kormány válaszát

Az Európai Bizottság még nem végezte el annak a magyar kormányzati válasznak, illetve a múlt pénteki magyar külügyminiszteri bejelentésnek a tartalmi értékelését, amely a legutóbbi magyar alkotmánymódosítással szemben korábban megfogalmazott uniós aggályokra válaszként született - közölte hétfőn Pia Ahrenkilde Hansen, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője.

hvg.hu Itthon

Kikerült a Velencei Bizottság jelentése: keményen kritizálják az alaptörvényt

Elfogadhatatlannak tartja az alaptörvény negyedik módosítását a Velencei Bizottság jelentéstervezete, mely szerint a jogalkotó állandósította a magyar alkotmányos rendszer hibáit. A már elkészült, ám csak június közepén elfogadásra kerülő dokumentum csütörtökön véletlenül került ki a Velencei Bizottság honlapjára.

MTI/hvg.hu Itthon

Sólyom: az Alkotmánybíróság már nem az alaptörvény legfőbb őre

Az alaptörvény legutóbbi, negyedik módosítása megerősít egy olyan állapotot, amelyben a parlament felülvizsgálhatja az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmány felett őrködő tevékenységét, az Ab így nem az alaptörvény legfőbb őre többé – vélekedett Sólyom László egy osztrák napilapban pénteken megjelent írásában.

MTI Világ

Júniusban még döntenek a Magyarország elleni monitoring eljárásról

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének júniusi ülésén napirendi téma lesz az, hogy elrendeljék-e a Magyarország elleni monitoring eljárást, a parlamenti közgyűlés házbizottsága ugyanis a monitoring bizottsággal szemben ellenzi ilyen eljárás megindítását - közölte csütörtökön az MTI érdeklődésére a strasbourgi székhelyű ET sajtószolgálata.

MTI Világ

A kormány választ küldött a negyedik alkotmánymódosításról

Magyarország válaszolt arra a három adminisztratív levélre, amelyet csaknem egy hónappal ezelőtt küldött Budapestre az Európai Bizottság az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos vitatott rendelkezések tisztázása érdekében - erősítette meg csütörtökön az Európai Bizottság szóvivője.

MTI Világ

WSJ: "Orwelli világot teremt Magyarországon az új nemzetbiztonsági törvény"

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadása beszámolt a múlt kedden elfogadott új magyar nemzetbiztonsági törvényről és az azzal kapcsolatban elhangzott belföldi bírálatokról, míg a a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) a tavaly életbe lépett magyar alaptörvényről és módosításairól közölt írást.

hvg.hu Itthon

A parlament honlapját idéztük, ezért Áder János beperelt minket

A bírósággal szeretné helyreigazíttatni a hvg.hu márciusi cikkének állítását a köztársasági elnök. Az Áder által kifogásolt cikk – amely a negyedik alaptörvény-módosítás aláírása és kihirdetése körüli ellentmondásos információkkal foglalkozott – viszont már a megjelenés napján közölte az államfői hivatal álláspontját. Fenntartjuk, hogy nem közöltünk valótlanságot, így állunk a per elé.

MLF Itthon

Figyelmeztetett, de átengedte az Alaptörvény 2.0-át az Ab

Átment az Alkotmánybíróságon az alaptörvény sokat támadott és nemzetközi szinten is vitatott negyedik módosítása, amely az Ab hatáskörét is szűkítette. Ugyanakkor a testület felhívta arra a figyelmet, hogy most ugyan nem bírálhatta felül az alkotmányos rendelkezéseket, de később vissza fog térni az ellentmondások feloldására.

MTI Itthon

Hazugsággal vádolják az EU jelentéstevőjét a békemenetesek

Felháborodásának adott hangot a Tavares-jelentésben foglalt állítások miatt a Civil Összefogás Fórum (CÖF), valamint a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET), és a dokumentum felülvizsgálatát kérik a készítőtől, Rui Tavarestől, az Európai Parlament szabadságjogi bizottságának jelentéstevőjétől - olvasható a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

hvg.hu Itthon

Martonyi meghívott külföldi szaktekintélyei: vannak gondok az alkotmánnyal!

A negyedik alkotmánymódosítás több pontja is támadható azok szerint az alkotmányjogászok szerint, akiket a kormány arra kért fel, hogy a Velencei Bizottsággal párhuzamosan, attól függetlenül vizsgálják meg a sokat támadott alkotmánymódosítást – derül ki a Külügyminisztérium honlapjára kitett szakvéleményből.

MTI Vélemény

Német alkotmányjogász: "a magyar alaptörvény példaértékű"

Magyarország "különleges fejlődésen megy keresztül", az alkotmányban ezért egy sor átmeneti rendelkezést hoztak. Az Alkotmánybíróságnak kimagasló pozíciót biztosítottak az alaptörvényben – ezt is mondta Rupert Scholz német alkotmányjogász a köztévében.

hvg.hu Kult

Tiltakoznak az alaptörvény 2.0 miatt - külföldi vezető értelmiségiek nyílt levele

Az új magyar alkotmány gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek - kifogásolja németül és magyarul kiadott nyílt levelében Fischer Ádám, Schiff András, Schilling Árpád, valamint több külföldi művészeti intézmény vezetői, illetve írók és egyetemi tanárok.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

A Sinopharm szerint gyerekeknek is adható a vakcinájuk

A Sinopharm szerint gyerekeknek is adható a vakcinájuk

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

A címlapról ajánljuk