szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor szerint példátlan méretű összefogás jött létre az árvíz alatt, példátlan jó volt a szervezettség és precíz az irányítás. A védekezési költségeket ki kell fizetni, az önkormányzati vezetők készítik a listákat. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének ügyében "nekünk áll a zászló", az ötödik alkotmánymódosítás pedig nem lenne szükséges, de az EU "visszaél a hatalmával".

"A valaha volt legnagyobb dunai árral kellett megküzdeni" – mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádióban adott szokásos péntek reggeli interjújában, hozzátéve: példátlan méretű összefogás jött létre, példátlan jó volt a szervezettség és precíz az irányítás. A vízügyi szakemberek szakértelmét is kiemelte, hiszen ők mondták meg, hogy milyen védekezési módszert kellett választani, "mi csak levezényeltük".

A kormányfő elmondta: a védekezés szempontjából még tegnap este is volt értekezlet, holnap pedig elmegy az árhullám által érintett utolsó magyarországi helyszínre, utána pedig "figyelnünk kell Szerbiára, mert visszafolyhat a víz" a domborzati viszonyok miatt.  A helyreállítás előkészítése elkezdődött a helyreállítási biztos, Bakondi György irányításával.

"A veszély óriási, emberéletek forogtak kockán"

"A veszély óriási, nem tűnik közvetlennek most, hogy túl vagyunk rajta, de emberéletek forogtak kockán" – jelentette ki Orbán, aki szerint az, hogy az ország komolyabb sérülés és tömeges károk nélkül megúszta az árvízet, "az egy magabiztos és cselekvőképes ország teljesítménye". "Ez egy jobb ország annál, mint amilyen véleménnyel vagyunk róla. Egyszerűen szeretjük a hazánkat, ha bajba kerül, kihúzzuk a bajból" – tette hozzá.

©

A védművek állták a nyomást, jól vizsgáztak a kormányfő szerint. Bajok ott voltak, ahol a gátmegerősítés érdekében munkálatok kezdődtek az árvíz előtt, pl Győrújfaluban, ahol "kis túlzással a fél hadsereget be kellett vetni". Megvédtünk részben engedéllyel, részben engedély nélkül működő üdülőterületeket is" – mondta Orbán, aki utasította Bakondit, hogy mérje fel, "mi a jogi helyzet a Duna vonalán" az oda épített házakkal. "Át kell gondolni, mi az, amit érdemes megvédeni, ezért le kell ülni" – tette hozzá. "Ha valaki árterületre épít, árvíz esetén nem számíthat rá, hogy megóvjuk a vagyonát, az életét igen" – fogalmazott.

A költségekkel kapcsolatban azt mondta: a védekezési költségeket ki kell fizetni, vállalkozóktól vettek igénybe gépeket, ezeket a számlákat rendezni kell, a helyreállítás is pénzbe kerül, valamint közlekedési károk keletkeztek, és speciális egészségügyi kiadások is, pl. meg kell akadályozni a szúnyoginváziót, és fertőtleníteni is kell. "Ezek jelentős tételek, de személyesen megállapodtam az önkormányzati vezetőkkel, listákat csinálnak, amit benyújtanak" – mondta Orbán. "Az élet gyorsan visszazökken a normális kerékvágásba" – tette hozzá.

©

Az uniós kárenyhítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: "sokan vagyunk, akinek ugyanott szorít a cipő, ne zárjuk ki az EU-s forrásokat".

Túlzottdeficit-eljárás, MNB-hitelprogram

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szólva kijelentette: "új információ nincs, nekünk áll a zászló". "Semmi teendőnk nincs, az összes döntés megszületett" – mondta Orbán. A költségvetési kiigazításról, zárolásokról szólva azt mondta: "az EU által – szerintük tévesen megállapított – hiányt csökkenteni kell. Mindenki látja, hogy a magyar gazdaság sokkal jobban teljesít, meglepően jó arcot mutatunk. Nyilvánvaló, hogy az EU is megváltoztatja az álláspontját, van mozgástér, és jól teljesítünk. Megvárjuk a negyedéves előrejelzéseket július elején, utána intézkedünk."

A kormányfő elmondása szerint "naponta foglalkozik" az MNB hitelprogramjának kérdésével. "Mindig mondtam, hogy az egy lehetetlen állapot, hogy a magyar bankrendszer a kkv-nak 8-10 százalékos kamattal tud hitelt nyújtani, miközben ilyet nem tud senki se kitermelni, ezért a magyar gazdaság bénult." A korábbi jegybanki vezetéssel szerinte "nem lehetett dűlőre jutni", az új viszont "másképp gondolkodik".

"Minden visszajelzés szerint tömeges az érdeklődés és az igény. Nem egy nagy összeg, de ilyen még nem volt, ki kell próbálni. Ha ez jó a gazdaságnak, lehet folytatni, ezt augusztus végén lehet megtudni legkorábban" – fogalmazott.

Ötödik alkotmánymódosítás

Az ötödik alkotmánymódosítással kapcsolatban azt mondta: ezek a módosítások "nem lennének szükségesek, összhangban vannak az uniós értékekkel és gyakorlattal, az EU visszaél a hatalmával, olyat kér tőlünk, és olyat vár el, amit nem lehetne kérni, és másoktól nem is vár el". Most "olyan igényeknek is engedünk, amelyek sértik a magyar szuverenitást, de a küzdelem az emberekért megy, és ezért engedményeket kell tenni". "Bár csikorog a fogunk, de az ország így jár jobban, ha végrehajtjuk a módosítást" – tette hozzá a kormányfő, aki szerint erről "óriási vita" volt a Fideszen belül, sokakat kellett meggyőznie.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Baloldali sztárújságíró volt, ma már a Brexittel kell megküzdenie

Baloldali sztárújságíró volt, ma már a Brexittel kell megküzdenie

Dolgozói harmadát kirúgja a meisseni porcelánüzem

Dolgozói harmadát kirúgja a meisseni porcelánüzem

András herceg a nőre nem emlékszik, más részletekre viszont nagyon is

András herceg a nőre nem emlékszik, más részletekre viszont nagyon is

Felfújható mellel tiltakoztak a Facebook ellen

Felfújható mellel tiltakoztak a Facebook ellen

A legnagyobb legendákat fotózta - meghalt Terry O'Neill

A legnagyobb legendákat fotózta - meghalt Terry O'Neill

András herceg már bánja, hogy egy elítélt szexbűnöző otthonában szállt meg

András herceg már bánja, hogy egy elítélt szexbűnöző otthonában szállt meg