MTI Világ

HRW: Engedjék oda az ideggáztámadás helyszínére az ellenőröket!

Két nemzetközi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch (HRW) és az Amnesty International (AI) is követelte csütörtökön: a szíriai kormány tegye lehetővé az ENSZ ott-tartózkodó vegyifegyver-ellenőreinek, hogy felkeressék az előző napi állítólagos mérgesgáztámadás helyszínét.

Gergely Zsófia - Kósa András Itthon

Felkészült jogász vagy ráérős adjunktus védi majd a jogainkat?

Felkészült szakjogász, aki jól helyt állt eddigi posztjain, vagy csak a politikai lojalitása miatt előbbre jutó figura – ilyen erősen megoszlanak a vélemények a csütörtökön ombudsmannak jelölt Székely Lászlóról. Abban viszont szinte mindenki egyetért, hogy visszaüthet az alapvető jogok biztosának szánt jogász járatlansága pont az alkotmány- és emberi jogi területen – kivéve, ha felnő jogvédő szerepköréhez. Portré a borítékolhatóan megválasztott ombudsmanjelöltről.

Seres László Nyüzsi

Kedves Snowden, kérjük, viselkedjen!

Röviden összefoglalva csak egy dologra kérjük: szedje össze magát, ne szarakodjon velünk. És sürgősen hagyja abba ezt a szivárogtatás dolgot.

Csehszlovák Kém Nyüzsi

Új francia forradalom

Az emberiség történetével összehasonlítva a család története rendkívül fiatal és folyamatos fejlődésben van. A melegházasság ennek egy mérföldköve.

hvg.hu Itthon

Hosszasan bírálta Magyarországot a Human Rights Watch

A kormány által 2010 óta alkalmazott módszeres jogszabály-módosítások gyengítik a hatalom ellenőrizhetőségét, beavatkoznak a médiaszabadságba és aláássák az emberi jogok által nyújtott védelmet Magyarországon – állítja a Human Rights Watch ma közzétett jelentésében. A Human Rights Watch szerint az európai intézmények ajánlásai figyelembevételének a magyar kormány általi folyamatos elmulasztása az Európai Unió intézkedéseit kell maga után vonja, beleértve konkrét lépések megtételét Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére.

MTI Shake

Kínában az óvszer teszi a prostituáltat

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint sok szempontból sérülnek a kínai szexmunkások jogai. Többször előfordult, hogy nőket azért visznek el, mert bizonyítéknak tekintik, ha óvszert találnak náluk. A legkiszolgáltatottabb réteg az utcán strichel.

hvg.hu Itthon

Hagyó 12,5 ezer eurót nyert Strasbourgban a magyar államtól

A BKV-per fővádlottja 2010-ben azért forult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert szerinte a magyar hatóságok többszörös jogsértést követtek el ellene. Azt állította, napi 23 órában egy penészes, nyirkos cellában tartották, és ezért károsodott az egészsége.

Kósa András Itthon

"Felmerül a kérdés, hogy érvényesül-e a jogállamiság" - interjú a CEU rektorával

Ha egy kormánytöbbség pillanatnyi politikai érdekei mentén nagyon gyakran változtatja egy ország a törvényeit, vagy az alkotmányt, akkor felmerül a kérdés, hogy érvényesül-e még a jogállamiság – mondta a hvg.hu-nak a John Shattuck, a CEU rektora. Bill Clinton egykori emberi-jogi államtitkárával (aki hosszú éveket töltött korábban közép-európai országokban) az emberi jogok helyzetéről, a terror elleni harcról, a drón háborúról, és a magyar kormányt ért amerikai kritikákról is beszélgettünk.

MTI Világ

Észak-Koreában akar vizsgálódni az ENSZ

Bizottságot hozott létre az ENSZ illetékes testülete az emberi jogok megsértésének kivizsgálására Észak-Koreában. A világszervezet emberi jogi tanácsa csütörtökön konszenzussal fogadta el az erre vonatkozó javaslatot, amit Japán és az Európai Unió terjesztett elő.

MTI Világ

Nem érdekelte Izraelt az ENSZ emberi jogi tanácsának ülése

Nem jelentek meg Izrael képviselői az ENSZ emberi jogi tanácsának keddi ülésén, ahol a zsidó államnak a területén tapasztalható emberi jogi helyzetről kellett volna számot adnia. A testületet elnöklő lengyel ENSZ-nagykövet "példátlannak" nevezte az izraeli diplomaták távolmaradását. Remigiusz Henczel azt mondta, hogy a tanács történetében még egyszer sem fordult elő ilyen eset.

Petri Lukács Ádám Nyüzsi

Mindennapi rendőrállam

Olyan szépen beszélt Németh Zsolt az emberi jogokról egy konferencián, talán eljött az idő, hogy a gyakorlat is ehhez igazodjon.

MTI Világ

Törökországban nem jó újságírónak lenni

Törökországban van a legtöbb bebörtönzött újságíró - derült ki a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű szervezet jelentéséből, amely arra is rámutatott, hogy az országban egyre nagyobb támadások érik a sajtószabadságot.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk