hvg.hu/MTI Világ

Fotó: Az anya, aki a munkatábort is vállalta "nem létező" gyermekeiért

A fotón Mej Csiu-jü ölelkezik ötéves fiával, Vang Csung-senggel pekingi otthonukban. Mej a kínai állampolgárokat szociális juttatásokra és oktatásra jogosító igazolványt kérvenyezett öt- és tizenkét éves fiai számára, akiket a hivatalosságok jelenleg nem létezőknek tekintenek.

hvg.hu Világ

"Mint a náciknál": elmondhatatlan bűnökről beszéltek volt észak-koreai foglyok

Éhezés, kínzások, halálra dolgoztatás, kényszervetélés – igazi földi pokol vár azokra, akiket munkatáborba zárnak Észak-Koreában. Az ENSZ vizsgálóbizottsága többek között egykori foglyok és őrök beszámolói alapján készített jelentést arról, hogyan sértik meg az emberi jogokat a kommunista országban. A több száz oldalas dokumentumot hétfőn hozzák nyilvánosságra, de a főbb részletek már kiszivárogtak.

MTI Világ

Cormosnak hívják a legújabb kommunista pribéket

A kommunista rendszer elnyomógépezetéhez tartozó, emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítható személyeket kutat fel egy romániai intézet. A 87 éves Florian Cormos egy munkatábor parancsnokaként olyan kegyetlenül bánt a foglyokkal, hogy azt még a kommunista rendszer sem tűrte.

MTI Világ

Lakat kerülhet lassan a kínai munkatáborokra

Kínában még év vége előtt hazaküldik a munkatáborokban őrzött foglyokat Kuangcsou városában, ahol körülbelül száz embert tartanak fogva, és újakat már nem fogadnak. A China Daily napilap a kuangcsoui középfokú polgári bíróság helyettes vezetőjét idézte, aki idejétmúltnak nevezte a munkatáborokat, és a fogvatartottak szabadulásuk utáni beilleszkedési nehézségeiről is beszélt.

hvg.hu Gazdaság

Munkatáborba az adótartozókkal?

Egy görög kormányjavaslat szerint munkatáborba zárnák azt, aki nem tudja megfizetni elmaradt adótartozásait. Már 5 ezer eurós tartozással komoly slamasztikába kerülhetnek az állampolgárok Görögországban. Egy, a táborban ledolgozott munkanap két börtönben eltöltött napnak számítana a felettébb furcsa javaslat szerint.

MTI Világ

Hiába kért kártérítést egy munkatáborba zárt nő

Első fokon nem ítéltek meg kártérítést annak a kínai nőnek, akit 18 hónapra munkával történő átnevelésre ítéltek, de nyolc nap után kiszabadult. Ez volt az első ilyen jellegű kártérítési per Kínában - jelentette a kínai online média pénteken.

Kiss Ádám Világ

Halálba küldöd a szüleid, mert erre neveltek

Az észak-koreai lágerekben ma is arra nevelik a gyerekeket, hogy árulják be a szüleiket. Ez ellen kampányol világszerte Szin Donghjok, akinek sikerült megszöknie egy munkatáborból. Kínzással, veréssel, éhezéssel töltött életéről és szökéséről Blaine Harden újságíró írt könyvet, akinek évekbe telt, míg szót tudott érteni a lágerben szocializálódott Szinnel. Interjú Blaine Hardennel.

Tóth Sándor Kult

Munkatáborban kézimunkázik a szexis Nágya

A Pussy Riot legszexibb tagja, Nagyezsda a Playboy címlapja helyett egy munkatáborban találta magát. Napjai varrónőként szorgos kézimunkával telnek, és ha jól viseli magát, indulhat a börtönkolónia év végi szépségversenyen.

MTI Itthon

Egymillió forint a Gulagon elhunytak emlékharangjára

Egy "kisnyugdíjastól" szokatlanul nagy adománnyal, egymillió forinttal járul hozzá a nagydorogi katolikus templom új harangjának elkészítéséhez Zsúnyi Illés. Az idős férfi kilenc évet töltött orosz munkatáborban. A harangot azok emlékének szeretnék szentelni, akik – ellentétben vele – nem tértek haza a Gulagról.

MTI Világ

Munkatábor lett a Twitter-üzenetből

Egy év munkatáborra ítéltek Kínában egy nőt amiatt, hogy a Twitteren továbbküldött szatirikus üzenetében a sanghaji Expo japán pavilonjának lerombolására szólította honfitársait - közölte pénteken a bírósági döntést elítélő nyilatkozatában az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

1 2
Egyre súlyosabb a helyzet a Nagy-korallzátonyon

Egyre súlyosabb a helyzet a Nagy-korallzátonyon

Mirkóczkit elszomorították a Jobbik körüli botrányok

Mirkóczkit elszomorították a Jobbik körüli botrányok

Amíg ön aludt, Elon Musk újabb műholdsereget indított útnak

Amíg ön aludt, Elon Musk újabb műholdsereget indított útnak

Piros-fehér-zöldbe borul a Lánchíd

Piros-fehér-zöldbe borul a Lánchíd

Rekordnyereséggel zárta 2019-et a magyar bankszektor

Rekordnyereséggel zárta 2019-et a magyar bankszektor

Június 20-án érhet véget a különleges jogrend, lassan feloldják a látogatási tilalmat

Június 20-án érhet véget a különleges jogrend, lassan feloldják a látogatási tilalmat

Hasznos új funkciókat pakolt telefonjaiba a Google

Hasznos új funkciókat pakolt telefonjaiba a Google

Nagy Iván Zsolt: Amikor Trianon nem úgy fáj

Nagy Iván Zsolt: Amikor Trianon nem úgy fáj

A címlapról ajánljuk