szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemény szavakkal foglalja össze Orbán legújabb húzásait a Guardian.

A magyar miniszterelnök vissza akarja állítani a halálbüntetést és munkatáborokat akar építeni a bevándorlóknak – ezzel a felütéssel írt cikket a brit The Guardian Orbán Viktor kormányfő legújabb terveiről.

A lap hangsúlyozza, hogy a halálbüntetés ellentétes az uniós joggal, az új nemzeti konzultációról pedig azt írják, ez egy bevándorlásellenes manifesztum, ami egyenlőségjelet tesz a bevándorlók és a terroristák közé és azt állítja, hogy a bevándorlók elveszik a magyarok munkáját, ezért az illegális bevándorlóknak táborokat kell felállítani és rá kell kényszeríteni őket arra, hogy dolgozzanak.

A Guardian cikke megemlíti, hogy Orbán rendszeresen kritizálja az EU-t és Vlagyimir Putyin orosz elnököt tartja példaképének, a halálbüntetést pedig egy fiatal nő meggyilkolásával kapcsolatban dobta be.

A lap emlékeztet, hogy Magyarország 1989-ben törölte el a halálbüntetést, az EU vezetői pedig már szerdán arról beszéltek, hogy a halálbüntetés visszaállítása Magyarország uniós jogainak megkurtításával járna. Szerdán többen arra is felszólították az Európai Néppártot, a Fidesz európai pártcsaládját, hogy zárják ki a magyar kormánypártot.

A cikk felsorolja Orbán legújabb, bevándorlásellenes nemzeti konzultációjának néhány kérdését is, amelyről azt írják, hogy a kormány ezzel akar felhatalmazást kapni a kemény bevándorlásellenes politikájához.

A lap azt is megemlíti, hogy bár a Fidesznek komoly többsége van a magyar parlamentben, nemrég elvesztette a tapolcai időközi választást a Jobbikkal szemben, elemzők szerint pedig Orbán a szélsőjobb felé tolódással akarja visszaszerezni a támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!