MTI Itthon

Ezeket a intézkedéseket hoznák Bajnaiék

Többkulcsos adó, egybiztosítós egészségügyi rendszer, tanköteles korhatár növelése, kisegyházak felkarolása, az adójóváírás visszaállítása – ezeket szeretné az Együtt 2014 és a LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért. A két szervezet a választásokon "közös indulásban" gondolkodik.

MTI Karrier

18 év lesz a tankötelezettség korhatára, ha nyer az MSZP

A Fidesz szerint általános tapasztalat a közoktatásban, hogy akik önszántukból nem akartak tanulni 16 éves koruk után, sokszor ellehetetlenítették az iskolai munkát. A kormánypárt szóvivője így reagált a szocialista Gúr Nándor közleményére, amelyben a képviselő megerősítette, hogy kormányra kerülve az MSZP haladéktalanul visszaállítja a tankötelezettség korhatárát 18 évre.

MTI Itthon

Tankötelezettségi korhatár: visszapattant a népszavazási terv

Elutasította az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának keddi ülésén az LMP által kezdeményezett és a parlament alkotmányügyi bizottsága által előterjesztett népszavazási kezdeményezést a tankötelezettség korhatárának 18 éven tartásáról. A testületben tízen ellene, hárman mellette szavaztak, Pokorni Zoltán, a grémium fideszes elnöke pedig tartózkodott.

MTI Karrier

Pokolra jutással fenyeget az MSZP

Az MSZP szerint a kormány húszéves konszenzust felrúgva nem a gyerekek érdekeit helyezi az oktatáspolitika középpontjába és fiatalok tömegeit zárja el a felemelkedés lehetőségétől. A szocialisták úgy látják, a pedagógus-életpályamodell és az iskolák államosításának forrásai is hiányoznak, a felsőoktatásban tanulók száma pedig nagy mértékben csökkenni fog.

Kósa András Itthon

Schmitt trükközésétől féltik a népszavazást

Hétfőn kezdheti népszavazási aláírásgyűjtő kampányát az LMP, ha a hétvégén a kongresszus is rábólint a kezdeményezésre. A párt négy vagy öt ügyben hívná az urnákhoz a választókat, a nem titkolt cél a politikai áttörés. Nem fogják visszautasítani senki segítségét sem, viszont elképzelhetőnek tartják, hogy a köztársasági elnök lehetetlen időpontra írja ki a referendumot.

MTI Világ

Csak 2014-től lesznek tankötelesek a hatéves lengyel gyerekek

Elhalasztotta a lengyel parlament a hatévesek kötelező iskoláztatásának bevezetését; a pénteken elfogadott törvénymódosítás szerint a hatéves gyermekek 2014-től lesznek tankötelesek, ami két éves haladékot jelent a 2009. évi törvénymódosításhoz képest.

MTI Itthon

Gyenge osztályzat, közösségi szolgálat: benyújtották az új köznevelési törvényt

Benyújtotta szombaton a nemzeti erőforrás miniszter az új köznevelési törvényről szóló javaslatot az Országgyűlésnek. A 104 oldalas dokumentumban szerepel egyebek mellett az, hogy a tanév végén legalább hatvannapos nyári szünetet kell biztosítani, a tankötelezettség 16 éves korig tart, és tartalmazza a pedagógus-életpályamodellben elérhető fokozatokat. A modell 2013. szeptember 1-én léphet életbe.

hirado.hu Karrier

Pokorni: nem lenne szerencsés a tankötelezettség korhatárának leszállítása

A Fidesz alelnöke szerint egy problémát akart kezelni a 15 éves korhatár, mégpedig a rossz, bukdácsoló, alulszocializált diákok helyzetét. A kérdés az, adunk-e esélyt arra, hogy ha benő a fejük lágya, szakmát szerezzenek, amire csak akkor van esély, ha befejezték az általános iskolát - vélte Pokorni.

Fürjes Judit Vélemény

Magyar Bálint lesújtó véleménye a kormány oktatáspolitikájáról

A kormány szándékai szerint hamar kihullnak az oktatásból a hátrányos helyzetű fiatalok, őket majd kétkezi munkára szorítják. Vége az esélyegyenlőségnek, az integrált oktatásnak – vélekedik Magyar Bálint egykori kulturális és oktatási miniszter, az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság nemrégiben megválasztott elnöke.

hvg.hu Napi merítés

Mit akar a kormány a gyerekekkel?

Büntethetőség már 12 éves kortól, tankötelesség mindössze 15 éves korig, és persze a szavazati jog kiterjesztése: a fiatalok jogi helyzetét valamiért újra akarják szabni.

1 2
Nagy a kockázata annak, hogy Budapesten berobban a járvány

Nagy a kockázata annak, hogy Budapesten berobban a járvány

Befullad a távoktatás ott, ahol a hó végén eladják az okostelefont

Befullad a távoktatás ott, ahol a hó végén eladják az okostelefont

A széles publikum most ismerheti meg Térey János írói nevének történetét

A széles publikum most ismerheti meg Térey János írói nevének történetét

Családi külkercégek vetették rá magukat az NDK-s Marshall-segélyre  – "Eljött a paradicsom", 1990. április 5.

Családi külkercégek vetették rá magukat az NDK-s Marshall-segélyre – "Eljött a paradicsom", 1990. április 5.

Nyolcvanöt egészségügyi dolgozó lett koronavírusos

Nyolcvanöt egészségügyi dolgozó lett koronavírusos

Egy nap alatt 809 ember halt meg a koronavírus miatt Spanyolországban

Egy nap alatt 809 ember halt meg a koronavírus miatt Spanyolországban

Minden hetedik Ausztriában élő magyar dolgozó elveszítette az állását

Minden hetedik Ausztriában élő magyar dolgozó elveszítette az állását

Halep és a pozitívumok - két évig lehetek wimbledoni címvédő

Halep és a pozitívumok - két évig lehetek wimbledoni címvédő

A címlapról ajánljuk