hvg.hu Itthon

"Vízipisztolyt Kövér hadúrnak!"

Amennyiben Kövér László komolyan gondolja a negyedik világháborúról szóló mondatait fogjon egy vízipisztolyt, és hűtse vele le magát - írta a PM politikusa, aki szerint az igazi "kreatúrapárt" a KDNP.

MTI-OS Itthon

"Mégsem volt visszaélésmentes a választás"

Az MSZP szerint a választási bizottság javaslata a választási törvény megváltozatására azt bizonyítja: "a Fidesz választási rendszerének egyetlen célja az volt, hogy Orbán Viktort hatalomban tartsa".

MTI Itthon

Lesöpörte a Kúria az Együtt-PM választási panaszát

Az országgyűlési választás eredményét támadta meg beadványában az Együtt-PM. Szerintük csakis a kormánypártok által bevezetett új töredékszavazat-számítási szabályoknak köszönheti kétharmadát a Fidesz-KDNP. Panaszukkal az Alkotmánybírósághoz fordulnak, de előtte még szükség volt a választási eljárásban biztosított jogorvoslati lehetőségek kimerítésére. A Kúria érdemi vizsgálat nélkül félrelökte az ellenzéki pártszövetség beadványát.

Kovács Áron Vélemény

Ahogy azt Kumin Ferenc elképzeli

Mi az, hogy nem fair – fakad ki a kormány mindent megmagyarázó blogger-államtitkára, aki választékos angolsággal csúsztat akkorákat, hogy a kicsit is tájékozott olvasóra rájön a sikítófrász. Tudta ön, hogy a Fidesz konzultálni akart az ellenzékkel, de az nem volt hajlandó, vagy hogy a gerrymandering nálunk fogalmilag kizárt? Ízelítő Kumin Ferenc párhuzamos valóságából.

hvg.hu Itthon

A választás lúzerei: milliókat fizethetnek az elhagyott ívekért

Sokan gondolták, hogy jó ötlet elindulni a választásokon, de most foghatják a fejüket: az elhagyott vagy nem időben leadott ajánlóívekért súlyos büntetést kell fizetni. Egyetlen budapesti választókerületben 45 milliós a bírság összege, a tegnapi nap vesztese Zuglóban egyértelműen a Keresztény Magyarok Szövetsége.

hvg.hu Itthon

Kire, hol, hogyan? - választási kiskáté

Alaposan átalakult a választási rendszer, hiába várja a kopogtatócédulát, és a Barátok közt előtt sem lát majd politikai hirdetéseket. Szavazhatnak a határon túli magyarok és ha akarnak, külön képviselőt választhatnak maguknak a hazai nemzetiségek is. A legfontosabb kérdések és válaszok a választások előtt.

hvg.hu Itthon

Választás 2014: bakikkal indult az új ajánlási rendszer

Elrontott ajánlóíveket kaptak több helyen is az ellenzéki összefogás jelöltjei az új rendszer indulásának első napján. A pártok sorrendjének felcserélése lehet, hogy csak formaság, de akár olyan vita is kerekedhet belőle, ami a végeredményt is befolyásolhatja. Úgy tudjuk, reggel óta több helyen már kijavították a hibát.

MTI Itthon

Az utolsó pillanatban módosítanák a választási törvényt

Akikről a fideszesek azt gondolják, hogy rájuk fognak szavazni, azoknak könnyű szabályokat alkotnak, akikről pedig azt, hogy ellenük, azoknak a dolgát megpróbálják megnehezíteni – mondta Molnár Csaba, a DK politikusa. A baloldali pártok törvénymódosítást kezdeményeztek.

hvg.hu Itthon

Itt a kampány menetrendje – figyeljen a határidőkre!

Az országgyűlési választások napjának kitűzésével lényegében megkezdődött a választási kampány, igaz, hivatalosan csak február közepétől lehet majd így nevezni. Az új törvény új határidőket is jelent: a jelöltállításra például két hete lesz a pártoknak, átjelentkezni két nappal a szavazás előtt is lehet, a végeredményre viszont a voksolás után majdnem egy hetet kell várni. Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat, amelyekre nem árt figyelni.

Kovács Áron Itthon

Fusson, ki merre lát: jön a választási őrület!

Ha nagyon utálja a politikát, idén jobban teszi, ha elutazik, és csak novemberben jön haza. Az nem segít, ha kikötteti a tévét és az internetet, mert a 2014-ben esedékes három választási kampány szembejön majd az utcán, sőt egyenesen az ajtaján kopogtat. Kilenc-tíz hónap politikai nagyüzem jön, garantáltan botrányokkal és hisztériával telítve, tehát jobb, ha máris elkezd felkészülni rá.

MTI Itthon

Kiterjesztenék a szavazati jogot Gyurcsányék

A párt módosító javaslatot nyújt be a választási eljárási törvényhez annak érdekében, hogy a 2014-es választáson az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is levélben szavazhassanak.

Kovács Áron Itthon

Ami ma csalás, jövőre gyakorlat lehet

Jobb, ha mindenki gyorsan hozzászokik a bajai időközi választáson tapasztalt "mozgósításhoz", hiszen 2014-ben három választást is úgy fognak levezényelni, hogy nem lesz kampánycsend. Ez pedig azt is jelentheti, hogy egyáltalán nem lesz jogsértő, ha ingajáratban szállítják a választókat, a szavazókörnél pedig valaki egy névsoron jegyzi, ki szavazott már.

Kovács Áron Itthon

Elcsalható-e a 2014-es választás?

Ismét fellángolt a vita a 2014-es országgyűlési választás tisztaságáról, és úgy tűnik, ettől a tematikától már nem is szabadulunk jövő nyárig. A borzongás tárgya, a levélben szavazás nem példa nélküli, a magyar rendszerben azonban olyan kiskapuk maradtak, amik valóban alapvetően alááshatják a rendszer iránti bizalmat. Csalni könnyebb lesz az új rendszernek köszönhetően; ahhoz azonban, hogy maga a választás elcsalható legyen, több körülmény – ma igen nehezen elképzelhető – együttállása kellene.

hvg.hu Itthon

Transparency: tisztul a választás, de korrupt marad a kampány

Az átláthatóságért küzdő szervezet üdvözli, hogy fideszes képviselők a civilek kedvére való módosítást nyújtottak be a választási eljárási törvényhez, bár éppen a legkifogásolhatóbb elemet hagyták változatlanul: a külhoni szavazópolgárok névjegyzéke nem lesz nyilvános. A kampányfinanszírozás ügyében azonban semmilyen megnyugtató változást nem hoz a Cser-Palkovicsék által beadott módosító.

hvg.hu Itthon

"Mintha Simicska írta volna a törvényt" - kiakadt az Együtt 2014

"A rezsim nem hazudtolta meg önmagát: az új párt- és kampányfinanszírozási törvényjavaslat olyan, mintha maga Simicska Lajos írta volna" - írta az Együtt 2014 Gulyás Gergely és Rétvári Bence sajtótájékoztatójáre reagálva, ahol a fideszes politikusok bejelentették, hogy változik a kampányfinanszírozás és a választási eljárási törvény is.

MTI Itthon

Ősztől nem lehet időközi képviselőválasztást tartani

Több ponton is változik az új választási eljárási törvény egyebek mellett jogvédő szervezetek javaslatai alapján. Újdonság, hogy az idén szeptember 1-je utáni időpontra már nem lehet majd időközi országgyűlési képviselőválasztást kitűzni - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Sántít a választási törvény a Transparency szerint

Sérti az esélyegyenlőséget a választási eljárásról szóló törvény, amely mindössze 50 napnyi kampányt szabályoz, mindenféle ellenőrzés és következmény nélkül - olvasható a Transparency International Magyarország honlapján.

Kovács Áron Itthon

A választás olyan, mint az éttermi fasírt

A jövő évi választások eredményét valószínűleg nem befolyásolják majd a határon túli szavazók, de a voksolás legitimációját megkérdőjelezheti, ha a jogalkotó nem rendez néhány garanciális kérdést. Egy csütörtöki konferencia résztvevői szerint lenne még mit csiszolni, hogy el lehessen kerülni a végtelen jogi vitákat, végső esetben pedig a megismételt választást.

MTI Itthon

TI: csalni lehet az új választási törvénnyel

A Transparency International Magyarország szerint a választási eljárási törvény lehetőségeket teremt a választási csalásra 2014-ben. A külhoni szavazók titkos névjegyzéke, a külső kontroll hiánya a levélben érkezett szavazatok összesítésekor, valamint a pártok bevételeinek és kiadásainak átláthatatlansága ad lehetőséget a visszaélésre – olvasható a szervezet szerdai közleményében.

1 2 3
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest

3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest

Felsorolni is nehéz, annyi feladatot kapott Novák Katalin

Felsorolni is nehéz, annyi feladatot kapott Novák Katalin

Rászólt a GVH a Tescóra, az egész országba kiszállítást ígér az üzletlánc

Rászólt a GVH a Tescóra, az egész országba kiszállítást ígér az üzletlánc

A Magyar Nemzet kikutatta, hogy van még egy Soros, és ő pénzeli a Telexet

A Magyar Nemzet kikutatta, hogy van még egy Soros, és ő pénzeli a Telexet

Ötmilliárdot ad budapesti földutak aszfaltozására a kormány

Ötmilliárdot ad budapesti földutak aszfaltozására a kormány

Bárhogy alakul is a járvány, árcsökkenésre semmi remény a lakáspiacon

Bárhogy alakul is a járvány, árcsökkenésre semmi remény a lakáspiacon

Ez az igazi történelmi interjú: John Lennon fia Paul McCartney-val beszélgetett

Ez az igazi történelmi interjú: John Lennon fia Paul McCartney-val beszélgetett

Pert indít Kobe Bryant özvegye

Pert indít Kobe Bryant özvegye

A címlapról ajánljuk