Negyedszerre is az "El Bulli" a világ legjobb étterme

Ismét - immár negyedik alkalommal - a spanyolországi El Bulli étterem lett a világ legjobbja a neves brit Restaurant Magazine listája alapján.

  • MTI MTI
Negyedszerre is az

A katalóniai Rosas közelében fekvő "gasztronómiai templom" tulajdonosa, Ferran Adria hétfő este Londonban vehette át a kitüntető címet. Étterme egy 50 intézményt rangsoroló listán szerezte meg az első helyet. Adria brit kollegájának, az ismét csak második helyre sorolt The Fat Duck nevű étterem séfjének ajánlotta a győzelmét. Mindkét étterem a molekuláris főzés gyakorlója.

"Ez egy rendkívül fontos este Spanyolország számára" - mondta az étteremtulajdonos, arra utalva, hogy az első öt helyből hármat spanyol éttermek szereztek meg. A Mugaritz megtartotta negyedik helyét, a Can Roca-i El Celler huszonegy helyet javítva ötödik lett. 

A világ harmadik legjobb éttermének a dán fővárosban található Noma nevű intézményét választotta a magazin. Jelentősen vesztett tekintélyéből a francia konyha, Pierre Gagnaire párizsi étterme a tavalyi harmadik helyről a kilencedikre csúszott vissza, a hetedik helyre beérve egy másik gall intézmény, a Bras is megelőzte. 

Kulináris életművéért Joel Rebuchon párizsi séfet tüntették ki.
Titokban kipróbálta a sóskúti akkufeldolgozót az Andrada: ömlött a fekete por

Titokban kipróbálta a sóskúti akkufeldolgozót az Andrada: ömlött a fekete por

Bár hivatalos próbaüzemről szó sem lehetett a szlovén Andrada akkuhulladék-hasznosító üzemében, a sóskúti telephelyen már tavaly nyáron bekapcsolták teszt jelleggel a nagy nehézségek árán összeszerelt gépsort. A birtokunkba került fotók és videók, valamint belső források elmondása alapján a próba eredménye totálisan eltér attól, mint amit a cég kezdettől ígér: a zárt és tiszta rendszer helyett ömlött a grafitot tartalmazó por az üzem gépeiből.