szerző:
Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Csak remélni tudjuk, van akkora szerencsénk, hogy valódi libamáj kerül a karácsonyi asztalra. Amióta nagy nemzeti gasztro gurunk lerántotta a leplet a libamáj hamisításról, semmi sem biztos. Próbáljuk meg nem elrontani az ünnepi májunkat, akár gágogott, akár hápogott előző életében.

„Mindig nagy mesterei voltunk az önbecsapásnak” - mondta a képünkbe a májas szakember, Lóka Csaba is, akivel a Bűvös szakács MBT kiábrándított minket a hízott libamájak valódiságából a közelmúltban. Állítólag van rá 10 százalék esélyünk - világtermelésileg -, hogy igazival találkozzunk. A remény hal meg utoljára.

Nagyanyáinknak bezzeg nem okozott gondot, hogy a libamáj valódiságán törjék a fejüket. Mentek a piacra a libás asszonyhoz, vették az egész szárnyast. Ha otthon a bontáskor kiderült, a kofa álszenten esküdözött a derék gágogóban lapuló jókora májra, jaj volt neki legközelebb. A piacról biztos elűzték előbb-utóbb a szavahihetetlent.

©

S amennyiben megfelelt, hogy sütötték a májat? A lehető legegyszerűbben. Legalább annyi zsírban, amennyit a súlya diktált. Autentikus forrásként ezúttal nem a saját nagyink recepttárában kutakodtunk, nem mintha nem lett volna mestere a libamájsütésnek. De nemcsak nekünk volt nagymamánk. Sós Péter János bő fél évtizede karcsú kis kötetbe szedett recepteket anyai nagymamájának emlékére (Nagymamának szeretettel.) Ebben a legeslegébb való leírás éppen a hideg libamájé zsírjában.

Lássuk, hogy nem cifrázta a tökéletest bizonyos Palkutyin Katalin anno. Mellesleg a hálás utód így ajánlja a receptjét: ”A hideg libamáj, ahogyan a nagymama csinálta, világszenzáció. Ki ne emlékezne azokra a hideg téli, gyermekkori estékre, amikor a jó vastagon megkent libazsíros kenyérre szép vékony szeletekben rákerült a máj”. Szerzőnk megelőzte a korát, és már évekkel ezelőtt a figyelmünkbe ajánlja, hogy nem kell feltétlenül méregdrága érlelt, fehér libamáj, megteszi az úgynevezett pecsenye máj is. Sőt: a kacsamáj is nagyszerű sütve…

A legeslegfontosabb, hogy ne legyen se túl kicsi, se túl nagy a májunk. Ideálisan minimum fél, maximum egy kilót nyomjon. 1 kiló libamájhoz 1 kiló libazsír kell! Tetszik érteni az arányitást? A zsírt felolvasztjuk egy alkalmatos edényben - közben menjen a szagelszívó, vagy szellőztessünk rendesen -, és nem teszünk bele sót. Egyébként kockára vágott libahájat izzasztva még a zsírt is magunk nyerhetjük ki a májunkhoz, ha van rá időnk és bírjuk a szagokat. De szép sárga, ikrás libazsírt talán a hamisítás veszélye nélkül vehetünk készen, dobozolva is piacon, hentesnél, baromfisnál. Beledobunk egy fej felkarikázott hagymát, 3-4 fokhagymagerezdet, és csipet őrölt édesnemes pirospaprikát (csak óvatosan, mert azt is hamisítják!).

Amikor a zsír már meleg, de még nem forró, belehelyezzük a májunkat, amit előzőleg gondosan megszabadítottunk az esetleges csúnya erektől. A lebenyeket kicsit széthajtva megláthatjuk a vastag eret, amit lefelé óvatosan húzkodva likvidálunk. Lefedve 8-10 percig forraljuk, majd fedő nélkül megismételjük ugyanennyi időre ugyanezt.

©

Lényeges, hogy a máj már ne legyen nyers, de még ne is keményedjen meg. Ebbeli állapotában átszedjük egy jénai tálba – ha mégis vércsíkok-cseppek nyomát lelnénk a tálban, tegyük még vissza 4-5 percre. A lábosban maradt zsírt kiforraljuk annyira, hogy csöpp nedvesség sem maradjon benne. Aztán rászűrjük a májra, hogy teljesen ellepje, mellé tehetjük a hagymákat is. Most sózhatjuk, akár pici örőlt fehér borst is elbír.

A forró, tiszta zsírban nyeri el méltó befejezését a hagyományos, legegyszerűbb, ám tökéletes libamáj. Ha kihűlt, tegyük biztonságos, hideg helyre, várjuk éhesen, amíg megdermed és szeletelhető lesz.

Tipp: A libamájat felhasználás előtt egy éjszakára tegyük jeges vízbe vagy sós tejbe, szép lesz a színe, és rendesen "kivérzik".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.