szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főváros szabadulna a Centrál Színház fenntartásától, a jelenlegi igazgató pedig bejelentette szándékát a teátrum megvételére. Puskás Tamást kérdeztük a döntéséről.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői döntése értelmében privatizálják a Centrál Színházat, a teátrumot működtető cég eladására és a használatában lévő ingatlanok hasznosítására pályázatot írnak ki. A cég, a Centrál Színház Nonprofit Kft. vételára minimum 192 millió forint. A színház vezetője, Puskás Tamás már ajánlatot is tett a kft. megvételére és a társaság által használt ingatlanok bérbevételére.

©

hvg.hu: Miért gondolja, hogy jó befektetés színházat venni?

Puskás Tamás: Ez nem egy hirtelen ötlet volt. Régóta alakul egy olyan tartalom a Centrál Színházban, amely keresi az adekvát formáját. Amikor 2003-ban ennek a színháznak az igazgatója lettem, a főváros 100 millió forinttal „bocsátott útra”, miközben más színházak 500 millió forintot kaptak. Ezzel lényegében azt mondta, hogy „oldd meg, üzemeltesd nyereségesen a színházat!”. És azóta is minden évben ezt mondja. 11 éve önálló, felnőtt, önmagáért felelősséget vállaló magányos utat járunk, erre kényszerített minket ennek a színház múltja és a főváros szándéka. Viszont ehhez nem jártak a megfelelő szabadsági fokok.

A repertoár
A színházban futó előadásokról itt olvashat.

hvg.hu: Miben nem volt elég szabad a színház?

PT: Például nem tudtunk kifejezetten csak szakmai térben mozogni, a politika árnyéka időnként rávetült a működésünkre. Továbbá állandóan küzdenünk kellett a fővárosi adminisztrációs terhekkel. Én hiszek a magánigyekezet teremtő erejében, szerintem ez az, ami igazán előrevivő lehet. 2003 óta folyamatosan felvetettem, hogy megvenném és magánszínházként működtetném a Centrál Színházat. Egyébként már a kezdetkor – amikor 100 milliós hiánnyal vettem át a színházat – hoztam öt olyan előadást az indításhoz, amihez a főváros nem adott egy vasat sem. Ez valójában egy tőkeapport volt. És egy évtizede azt gondolom: ha megkövetelik, hogy gyakorlatilag úgy működjünk, mint egy magánszínház, akkor teremtsük meg ezt a helyzetet papíron is.

hvg.hu: Azzal, hogy megveszi a színházat, a fővárosi támogatások nyilván megszűnnek. Ez mekkora érvágás a Centrálnak?

PT: A fővárosi színházak finanszírozása nagyjából négy lábon áll: van a jegybevétel, az ehhez igényelhető TAO, továbbá az állami támogatás, és az ehhez járó fővárosi támogatás. A Centrál Színház jegybevétele nettó 300 millió forint fölött van, az ehhez járuló TAO tavalyi bázison 212 millió volt (ez az idei számok alapján negyedmilliárd fölé fog menni). Az állami támogatás 147 millió forint. A főváros mindössze 5 millió forinttal járult hozzá a működésünkhöz. Ehhez képest a 192 millió forintos cégérték, amit kínálok, és az ingatlanbérleti díj, szerintem nem rossz nyereség a főváros számára.

hvg.hu: Az állami támogatást a tulajdonváltás nem érinti?

PT: Mivel az épület az elmúlt évszázadban színházi célokat szolgált és az elmúlt évtizedben is – egyre sikeresebben – ezt tette, továbbá a főváros tulajdonában marad az épület, ahol továbbra is ugyanaz a közszolgálat folyik, mint eddig, az állami támogatás megváltoztatásának nem lenne semmi néven nevezhető oka.

hvg.hu: Manapság azért látunk arra példát, hogy az állam minden ok nélkül hirtelen nagyon támogat valakit, illetve, hogy hirtelen elvon támogatást valahonnan – minden látható ok nélkül.

PT: Ebben teljesen igaza van. A hatalom minden korban, ha akar, tud akkorát sújtani, hogy ottan pozdorjává váljon minden. De mondom, nem látom, mi oka lenne Budapest egyik legsikeresebb, gazdasági szempontból minden bizonnyal a legsikeresebb színházát agyoncsapni.

Puskás Tamás sajtótájékoztatón
©

hvg.hu: A Centrál Színház műsorstruktúrája, kialakított brandje nem változik a tulajdonosváltás után, ha ön nyer a pályázaton?

PT: Természetesen nem változik. Nyílt pályázatról van szó, amelyben az áll, hogy az a pályázó nyer, aki összességében a legjobb ajánlatott teszi. Ez azt jelenti reményeim szerint, hogy a főváros biztosítani akarja a zökkenőmentes folytatást. Hogy ne változzon az, ami az elmúlt 10 évben sikeresnek bizonyult. Tavaly meghaladtuk a 100 ezres nézőszámot!

hvg: Tud más pályázóról?

PT: Ha valakinek eszébe jutna pályázni, akkor az csak most fog kiderülni, hiszen tegnap született meg a közgyűlési döntés a színház eladásáról.

hvg: A 192 millió forintot ön állja, ha nyer?

PT: Nem egy összegben kell megfizetni, az első részlet mintegy 60 millió, a többit 5 év alatt kell törleszteni. Nekem kell gondoskodni a vételárról, igen, és fogok is róla gondoskodni.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Sokkal kevesebben hozzák a pénzüket Magyarországra, mint tavasszal

Sokkal kevesebben hozzák a pénzüket Magyarországra, mint tavasszal

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben