szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Privatizálják a Centrál Színházat – így döntött hétfőn a Fővárosi Közgyűlés. A teátrumot működtető cég eladására és a használatában lévő ingatlanok hasznosítására pályázatot írnak ki. A közgyűlés 22 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló előterjesztést.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vagyonértékelése alapján a főváros kizárólagos tulajdonában lévő Centrál Színház Nonprofit Kft. vételára minimum 192 millió forint. A vevő a vételár 30 százalékát az adásvételi szerződés aláírásakor köteles megfizetni, a fennmaradó részt pedig halasztott fizetéssel, 5 év alatt, egyenlő részletekben.

Az ingatlanok együttes irányadó bérleti díja havonta körülbelül 6,7 millió forint plusz áfa, a bérlet időtartama 10 év, amely alatt a bérlőt terheli az épületegyüttes karbantartási és üzemeltetési költsége.

A pályázati felhívás megjelentetésének határideje augusztus 31-e. Ha eredményes lesz a pályázat, a nyertes pályázóval megkötendő szerződéseket november 30-ig kell a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszteni. A hasznosítás kezdete legkorábban 2015. január 1-je lehet.

A pályázat feltétele, hogy az ajánlat 10 éves kulturális, művészeti programot tartalmazzon. Az önkormányzat közszolgáltatási szerződést köt majd a nyertes pályázóval.

A színházi működés garanciájaként szolgál a 10 évre szóló visszavásárlási jog kikötése arra az esetre, ha a vevő nem szerződésszerűen teljesíti kötelezettségeit.

A követelmények között van a mostani ügyvezető megbízásának fenntartása mandátuma lejártáig, a repertoár továbbjátszása, a művészeti profil és a kiemelt minősítéshez szükséges feltételek megtartása.

A Centrál Színházat vezető Puskás Tamás igazgatói mandátuma 2016. január 31-ig szól. Ő ajánlatot tett a színházat működtető kft. megvételére és a társaság által használt ingatlanok bérbevételére.

Puskás Tamás arra a kérdésre, hogy miért döntött a kft. megvétele mellett, az MTI-nek azt mondta: ezt találja a Centrál Színház működése szempontjából a legperspektivikusabbnak. A Centrál Színház mérete, helye és műfaji jellegzetessége miatt is alkalmas arra, hogy a saját lábán álljon, és erre a múltban gyakorlatilag már rákényszerült – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány