szerző:
hvg.hu

Szombaton, Hatvanban tartotta 15 éves ünnepségét a Bátor Tábor Alapítvány, közel 1400 résztvevővel.

A Bátor Táborban súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak nyújtanak sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz, immár 15 éve. Minden programjuk ingyenes. Mára több ezer táborozó élhette át a gyógyító élményeket, idén várják a 8000. táborozót. 2016-ban egyébként közel 1000 táborozót várnak a turnusaikba.

A szombati családi napra látogatók belekóstolhattak a "klasszikus" tábori programokba: íjászat, lovaglás, bátorkodás a több elemből álló magaskötél-pályán, színjátszás. Együtt ropták a réten a tábortáncokat és a nap végén kézen fogva énekelték a Tábordalt.

Az Élménykülönítmény 15 fős futókülönítménye 60 km-es futással köszöntötte a 15 éves Bátor Tábor Alapítványt. A jótékony futók aznap kora reggel Budapestről indultak, és egészen a hatvani tábor kapujáig kitartott lendületük. A közös adománygyűjtési cél közel 2 és fél millió forint, amelyet a Bátor Tábor idei ingyenes élményterápiás programjaira fordít.

Évente közel ezer jól képzett önkéntes segíti a tábor programjainak megvalósítását. Egy önkéntes átlagosan 3 turnusban vesz részt, de vannak olyanok is, akik már 10 éve minden évben részt vesznek a táborokban.

A Yale egyetem tanulmánya megerősíti mindazt, amit a mosolyokból, a nevetésekből és a történetekből már évek óta tudnak a táborok szervezői. A nemzetközi táborszövetség (SeriousFun) táborai, így a súlyosan beteg gyerekek gyógyulásáért létrejött Bátor Tábor valóban megváltoztatják a gyerekek életét.

Az élményterápia segítségével a táborozók visszakapják az elveszett gyerekkort: biztonságos közegben szereznek új élményeket, kitágítják saját határaikat, és erőt gyűjthetnek a betegség elleni küzdelemhez. A tábor után a beteg gyerekek 70-80 százalékának nő az önbizalma és az önértékelése, javulnak a kapcsolatteremtő és társas készségeik, sőt erősödik a gyógyulásba vetett hitük is.

A Bátor Tábor első két turnusában 2001-ben még 35-35 daganatos beteg gyermek vett részt a Római-parton. Azóta elindultak a családi és a nemzetközi turnusok, hogy minél többeknek segíthessenek. Pár éve indított tábortípusukba, a Lélekmadár Táborba olyan családokat várnak, akik súlyos betegség következtében vesztették el gyermeküket.

Idén nagy erőket fektetnek a GO! programba, mellyel azoknak a súlyosan beteg gyerekeknek viszik el a gyógyító élményeket a Bátor Tábor kapuin kívülre, akik nem jutnak el a táborba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!