szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átsétálhattak az első látogatók a világ leghosszabb és legmagasabban fekvő üvegpadlós függőhídján a dél-kínai Csangcsiacsie Nemzeti Parkban. Nagyjából háromszáz méteres mélység van alatta, de az építők azt mondják: az átkelő biztonságos.

Egy izraeli építész, Haim Dotan tervezte a hidat, bár eleinte nem akarta elvállalni a megbízatást.

Az átkelő 430 méter hosszú, 6 méter széles. Összesen 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot használtak fel az építésénél. Amikor pedig elkészült, kemény törés- és terheléspróbának vetették alá.

©
©

Előbbi gyakorlatilag azt jelentette, hogy a résztvevők elkezdték kalapáccsal verni az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más tesztet is az átadás előtt.

©
©

Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett.

A The Jerusalem Post szerint a 22,5 millió jüanból épített hidat szombaton nyitották meg. Biztonsági okok miatt naponta legfeljebb nyolcezer látogatót engednek át rajta.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői