szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amit lát, Ninio extinkciós illúziójának nevezik: 12 fekete pötty van egyenlően elosztva egy szürke rácsmintán, viszont az agyunk képtelen rá, hogy mindet egyszerre lássa. – Mégis hogy lehetséges ez?

Ez az illúzió a jól ismert vibráló rács egy variációja, ami pedig a Hermann rács illúzióra épül (ezek fiziológiai illúziók, a retina laterális gátlását használják ki). Egyszerűen fogalmazva arról van szó, hogy a szemben található, fény által ingerelt receptorok befolyásolni tudják a velük szomszédos receptorok működését, így olyan dolgokat láthatunk, amik nincsenek ott, vagy olyanak dolgokat nem látunk, amik ott vannak – írja a Gizmodo. Őrület.

Ninio extinkciós illúziója
©

Hermann rács
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek