szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Minden túlzás nélkül elmondható, nemcsak a top tízet, hanem az ötvenes mezőnyt is uralják az ibériai olívaolajok. A World's Best Olive Oils (WBOO) kiadta legújabb ranglistáját a világ legjobb extra szűz olívaolajairól.

A 2015-2016-os összesített versenyeredmények és a szakértő zsűri végső minősítése alapján  dobogós helyen csak spanyolok vannak. 1. a Venta del Barón (termelő: Muela Olives S.L., Andalúzia), 2. a Parqueoliva Serie Oro (Almazaras de la Subbetica, Andalúzai), 3. a Morellana (Sucesores de Hermanos Lopez S.A., Andalúzia).  De a legjobb tíz közé is csak egy olasznak sikerült bekerülni: 6. a Ca Rainene Trefort (Az. Agr. Paolo Bonomelli, Veneto).  Az 50-es mezőnyt is uralják: 37 spanyol, 6 olasz, 4 portugál, 1 argentin, 1 uruguayi és 1 görög olívaolaj kapott helyet.

©

 A WBOO besorolását a világon mindenhol mértékadónak tekintik az olívaolaj előállítók, forgalmazók és felhasználók. A legjobb márkák ranglistáját adott időszak világversenyeinek összesítése alapján alakítja ki egy szakértőkből álló team. A WBOO nonprofit alapon működő olívaolaj minősítő világszervezet, amelyet 2011-ben hoztak létre a német olívaolaj szakértő és minősítő szakember, a düsseldorfi Heiko Schmidt kezdeményezésére.

A témában legkompetensebbnek számító gasztronómiai szakíró, s egyben független olívaolaj szakértő, az angol Judy Ridgway minden elfogultság nélkül írja: „Valójában Spanyolország sokszor a világ termelési rangsorának a tetején helyezkedik el.” Ez a megállapítást pedig a brit kiadásban 1996-ban, míg magyar fordításban 2004-ben megjelent Olívaolajok című könyvében tette, anélkül, hogy bő két évtizeddel előre prognosztizálta volna a WBOO listáját.   

Mit kell tudni a ranglista élére sorolt Venta del Barón extra szűz olívaolajról? Évtizedek óta a világ legjobbjai közé tartozik. Előállítója a Muela Olives andalúz családi vállalkozás, amelyet a minőségi szempontokra nagy hangsúlyt helyező Muela Mateo Olives 1941-ben hozott létre. Az alapító tudása és munkája a harmadik generációra érett be igazán, amikor fél évszázad múlva, 1991-ben a Venta del Barón megkapta a Nemzetközi Olívaolaj-tanácstól a világ második legjobb olaja címet. Majd 20 év múlva ugyanettől a testülettől 2011-2012-ben és 2012-2013-ban A világ legjobb olívaolaja címet.

©

Legfőbb hazai beszállítója a pomázi Igaziolíva családi vállalkozás ezt az almahéj, zöld banán, torma, olívalevél, friss háncs illatú, de ízében inkább citrusos prémium olajt elsősorban  bélszín carpaccióhoz, steakhez, vadhoz, articsókához, babhoz, érlelt kemény sajtokhoz ajánlja.

(Megjegyzés:  Minőségének és világranglistán elfoglalt helyének megfelelően ez az olaj 1/2 literes kiszerelésben náluk, illetve  más lelőhelyeken, például a Culinaris boltjaiban  4700 - 5790 forint.)     

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!