szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 25 év alatti fiatalok legalább hetente egyszer élnek nemi életet, a korosztály negyede még soha nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert, sürgősségi fogamzásgátlásra viszont minden tizedik fiatalnak szüksége volt az elmúlt egy évben – derült ki az NRC friss kutatásából.

Talán még ennél is megdöbbentőbb, hogy a megkérdezettek fele egyáltalán nem érzi úgy, hogy védekeznie kellene az első szexuális aktus során – sokan gondolják úgy, hogy erre nincs is szükség –, pedig a 19 éven aluliak körében csaknem minden második terhesség abortusszal végződik. A kutatásból kiderült, hogy legtöbbször a szülői támogatás és a felvilágosítás hiánya áll a felelőtlen viselkedés hátterében, a megkérdezettek egy része azt is elmondta, hogy nem tudja, milyen eszközök állnak a rendelkezésére.

„Az első szexuális élményről alig beszélünk. A lányok első élménye tipikusan pocsék, a fiúké pedig rövid – azt hiszem ez a két kritérium az, amivel nagyon sürgősen kellene kezdenünk valamit. A szex akkor nagyon jó, hogyha élvezetes, és ha ki tudjuk élvezni minden percét: magyarul nem másodpercekre, hanem legalább percekre kinyújtható – kezdte Séllei Györgyi szexedukátor, az Ars Erotica alapítvány munkatársa – a szexet nem lehet megtanulni magazinokból, ezt csinálni kell.”

Szőnyi György, szülész-szakorvos szerint felmerül a kérdés, hogy ha a biciklizésnél van olyan rúd, amit a bicikli kerekei mögé rögzít a szülő, hogy ne dőljön el a gyerek, és megtanítja őt biciklizni, akkor szexelni miért nem? A szexuális nevelésnek fiúkra, lányokra és korcsoportra szabottnak kellene lennie, de most szinte mindig elkésünk a felvilágosítással. Nagyon ritka, hogy az első aktus előtt anyuka kézen fogja a lányát, hogy akkor most beszéljünk erről, vagy menjünk el nőgyógyászhoz, és írassunk fel valamit. Azt kell mondjam, hogy sosem akkor jönnek, hanem mindig utána. Százból kilencvenkilenc alkalommal az a jellemző, hogy ha már túl van a gyerek az első aktusokon, akkor döbben csak rá a szülő, hogy jó, akkor most felelősségteljes szülő lesz és elviszi a nőgyógyászához a lányát. Jellemző még, hogy van idősebb barátnő vagy testvér, aki magával viszi az orvoshoz a fiatalt, de a szülő mindig csak utólag."

„Nemcsak a gyerek nem képzeli el, hogy a szülője szexel, a szülő sem képzeli el, hogy a gyereke szexel. Amikor a szülőkkel vagy tanárokkal beszélgetünk, akkor mindig az a szöveg, hogy hát kérem, az én 14-16 éves gyerekem, tanítványom még nem szexel…” – teszi hozzá Séllei. Szőnyi szerint az iskoláknak a felvilágosítás csak egy kötelezően kipipálandó dolog, de nincs benne a szívük: „nagyon sok iskolában jártam már és nagyon sok felvilágosító órát tartottam, de azt láttam, hogy az iskolák számára nem csak a szex, de a szülő is tabu téma. Volt olyan kezdeményezés, hogy küldtünk az iskoláknak diákcsomagot: volt benne kiadvány, olvasnivaló, mintaóvszer, lányoknak intim higiénés eszközök, és volt olyan iskola a budai domboldalon, ahonnan az volt a visszajelzés, hogy kivették az óvszert a csomagból. Kérdeztük, hogy miért? A válasz az volt, óriási felháborodást váltana ki, hogy az iskola szexre buzdítja a gyerekeket. Az iskolák szempontjából borzasztó a helyzet. Félnek a szülőktől, az ő fejükben is van mit helyrerakni.”

„Embertelen mennyiségű tévhit él a fejekben, a fiatalok azt gondolják, hogy az első szexuális együttlét alkalmával nem lehet teherbe esni, illetve hogy azt a lányt, aki még nem menstruál, nem lehet teherbe ejteni – nem is várható el, hogy ennyi hibás feltételezés mellett felelősségteljes szexuális magatartás alakuljon ki – teszi hozzá Séllei, aki lapunknak elmondta, fontos lenne egy pozitív hozzáállást létrehozni, a szexnek azt a részét előtérbe helyezni, hogy csinálni nem csak jó dolog, de fontos is.

"A pornóval kapcsolatban sok probléma van. Ha kialakul egy bizonyos szexuális magatartásminta, akkor később már elég nehéz változtatni rajta. Amit a fiúk megtanulnak a pornóból, az nem vezet a jó szexhez. A férfiak kielégüléséhez vezet és nem a lányokéhoz – hogy hogyan lesz összhang a két ember között, erről nagyon sokat kéne beszélni. Az önképzés is fontos, a fiatalok nagyon szeretnék az információt megszerezni. Ha kiveszem a pornót az információforrások közül, akkor mi marad? Semmi. A szülők, a tanárok nem beszélnek róla, jó gyakorlat alig van. Ez együtt jár a 21. századdal. Nemcsak a pornó ellen kell harcolni, hanem az ellen is, hogy semlegesítsük a hatását, azzal, hogy megtanítjuk a fiatalokat arra, hogy hogyan kezeljék a szexuális feszültséget magukban. A rákattanás azt jelenti, hogy valami olyan dolgot nem tudnak szabályozni magukban, amit kellene, és a szex az egyik legfontosabb szabályozóeszköz lehet saját maguk számára."

A világnaphoz kapcsolódó, „Évezredes fogamzásgátlás” című, Extra Budapestben nyílt kiállítás az ókortól napjainkig használt legfontosabb és leghajmeresztőbb védekezési eszközöket mutatja be, mint például a méz, az olívaolaj, vagy a mézbe és krokodilürülékbe áztatott papiruszdarabkák. A kiállítás október 2-ig tekinthető meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD