szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem mindennapi lelet került elő a napokban: egy 99 millió éves dinoszaurusz borostyánba zárt maradványára bukkantak Kínában.

A CNN szerint Xing Lida, egy kínai őslénykutató egy észak-mianmari borostyánpiacon találta meg a leletet, aki egyből észrevette, hogy az árusok elképzeléseivel ellentétben nem egy növényi maradvány látható a borostyánban, hanem egy gerinces állaté. A kutató természetesen azonnal lecsapott az értékes darabra.

A lap által idézett tanulmány szerint a dinoszauruszból származó lelet azért is rendkívül különleges, mert ez az első alkalom, hogy a szárnyhoz csont is kapcsolódik a borostyánban megmaradt leletben. A kutatók úgy vélik, valószínűleg egy fiatal, a Coelurosauria kládba tartozó állat farkának maradványával van dolguk. A dinoszaurusz kicsi lehetett, amint az őslénykutatók mondják, ma elférne a tenyerükön, akinek a farka olyan hosszú lehetett, mint egy mai egéré, azzal a különbséggel, hogy fehér, illetve gesztenyebarna tollak borították.

A mostani lelet tanulsága, hogy ez is azt a feltételezést bizonyítja, miszerint az őslények nem pikkelyes godzillák voltak, jóval jellemzőbb volt rájuk a tollazattal borított madárszerű külső.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!