szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolc borbár, egy pince, egy borkereskedés és egy bormédium fogott össze, hogy közös kezdeményezésükkel felhívják a figyelmet a Kárpát-medence egyik legfontosabb szőlőfajtájára, a kékfrankosra.

Borkulturális, mi több, borbár-kulturális mozgalomként definiálja magát az újonnan létrejövő, jórészt budapesti borbárokból álló társulás, amely első körben egy egyen palackozású, csavarzáras, bisztróstílusúra hangolt szekszárdi kékfrankost kíván létrehozni. A választással a Kárpát-medencei szőlőfajták népszerűsítése a cél, így a jövőben a „bárbor”-szortiment további helyi fajtákkal fog bővülni.

A mozgalom fontosnak tartja a tudatos, minőségi és mértékletes borfogyasztást, amelynek a népszerűsítésére közös programokat: borbártúrákat, vidéki pince- és dűlőtúrákat, egymásnál való vendégszerepléseket dolgoz ki.

A mozgalom első aktivitása a fent említett, közösen létrehozott kékfrankos bor, amelynek alapanyagát a szekszárdi Sebestyén Pince biztosítja. A fiatal szekszárdi borász, Sebestyén Csaba 2017 tavaszára tervezi a bor piaci bemutatását. A bor a mozgalom tagjainál lesz kapható, kóstolható.

hvg.hu

 Pályázat

A borbárok a www.nevetadokabornak.hu weboldalon névadásra biztatják a vendégeket, a borkedvelő közönséget. A pályázók értékes, a nyolc borbár által felajánlott nyereményekkel -  aszú-, pezsgő-kóstolóprogramok, tematikus esteken való részvétel - gazdagodhatnak. Mint a honlapon olvasható: „Rövid és frappáns nevet szeretnénk, amit jó érzéssel írunk rá a nagy gonddal elkészített borunkra. Olyat, ami kifejezi mindazt, amiről kezdeményezésünk szól. A szakmaiságot, a jókedvet, a bor szeretetét és a közösségben gondolkodást.”

 A szervezők a december 12. és január 1. között beküldött tippek közül választják ki a három legjobbat, amit január 2-től 15-ig közönségszavazásra bocsájtanak.

***

Részt vevő borbárok:

ETAP WINE BAR

Az ETAP Wine Bar alapkoncepciója: a feszengős vonalból kilépve egyfajta hidat képezni a borbár és a hagyományos „beülős hely” között. Az ETAP-ban otthon érezheted magad munka után, ugyanakkor központi elhelyezkedése miatt buli előtti találkozóhelynek, de egész estés programnak is ideális.

0,75

Milyen a nullhetvenöt? Könnyed, letisztult, hazai. Széles választékkal és két nagy terasszal várja a betérő vendéget. Több mint 100 féle bor, csapolt sör, házi szörpök, limonádék különleges, terület szelektált kávé és bisztro jellegű konyha jellemzi.

DOBLO WINE & BAR

A Doblo mára egy kultikus hely lett, ahol minden este az az érzése az embernek, hogy bármi megtörténhet. Meg is történik. Törzsvendégek és a „ritkán jövők” típusú vendégek érdekes egyveleget alkotnak, betévedt jazz-zenészek dzsemmelnek. Borkínálatuk a magyar pincészetek válogatott boraiból áll össze.

KÖZ’PONT

Kecskeméten az első borbár. Nem nagyméretű, de különleges élményt nyújtó közösségi hely. A dolgok kiindulópontja, központja: Legyen szó a reggeledről, a nagy gonddal készített kávéval… friss puha croissant, hogy jól induljon a napod… a randidról egy jó borral… az estédről még több jó borral…

TASTING TABLE

A Palotanegyed szívében található Tasting Table egy olyan borbolt, kóstoló- és rendezvényterem, ahol nemcsak kóstolhatsz, de tanulhatsz is: magyar borkínálatukból naponta tartanak vezetett kóstolókat magyar illetve angol nyelven, ahol a borokról történő eszmecsere szinte a látogatás kötelező része!

PALACK

A Palack egy új, multifunkcionális színfoltja a XI. kerület bohém negyedének. Térj be elviteles szendvics ebédre, délutáni 5 perces fröccsre vagy egy kellemes esti borozgatásra buli előtt. Azért, hogy ne unatkozz, borkereskedésük kínálata folyamatosan bővül és változik.

ANDANTE BORPATIKA

Az Andante Borpatika Budapest szívében, egy műemléképületben várja vendégeit. Egyszerre barátságos, otthonos és elegáns: ablakaiból lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunára, a Lánchídra, a Bazilikára és az Akadémia épületére. A kínálatban palackkal és pohárral is rendelhető legjobb magyar borok szerepelnek.

VINOPIANO

A VinoPiano az Élesztőház borbárja, a borsziget a sörfolyamon. A hely célja ismeretlenebb és kisebb pincészetek felkutatása és bemutatása. Náluk te is megismerkedhetsz fantasztikus kistermelői, „kézműves” borokkal, melyek hordozzák készítőjük kézjegyét, egyedi stílusát, jellegét, melyben a fajta, a terroir és az évjárat is jól felismerhetővé válik.

További résztvevők:

BORTÁRSASÁG

Több mint 20 éve kezdték tevékenységüket néhány kistermelő boraival. A lényeg azóta sem változott: jó borok és hiteles borászok. 700 bor, 70 párlat, hozzáértő kollégák. A borbár-összefogás szakmai koordinátora a Bortársaság.

SEBESTYÉN PINCE

1998-ban családi vállalkozásban alapította pincészetét Sebestyén Csaba Magyarország egyik legjobb klimatikus adottságokkal rendelkező termőhelyén, a Szekszárdi borvidéken. A fiatal borász jelenleg 12,5 hektáron dolgozik, pincéje fő fajtája pedig a kékfrankos, mely bikavérei alapanyaga is.

WINE FLOW

Az oldal célja bemutatni a hazai borvilág és az ahhoz kötődő gasztronómiai szcéna történéseit. Az egyes borok és éttermek, bisztrók, borbárok ajánlása/kritikája mellett fontos cél megismertetni az olvasókkal azokat a személyeket is, akik az életüket hivatásuknak szentelték, s minden nap azon fáradnak, hogy a fogyasztóknak minél tökéletesebb ital kerüljön poharukba, minél nagyszerűbb étel a tányérjukra. A Wine Flow emellett bortanácsadással is foglalkozik, partnerei között éttermek, borbárok, hotelek, borászatok találhatók.

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!