szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Valljuk be őszintén, a legtöbb háziasszonynak az ünnepek, de legalábbis az előkészületek gyakran nem a meghittség, hanem a túlhajszoltság jegyében telnek. Van megoldás , ha nem akarunk a nagy nap estéje előtt hosszú órákat eltölteni a konyhában, és mégis ünnepi és finom vacsorát szeretnénk tálalni.

 

 

Facebook

Ünnepi ízek másként

A hagyományos, klasszikus karácsonyi fogások  mellett, netán helyett, jól is jöhet egy kis változatosság.  A megszokott hétvégi, akár mindennapi  kedvenceket is ünnepivé tehetjük pár trükkel. Nagyon sokat számít a tálalás és a terítés is, ami máris ünnepi hangulatot varázsol.

Egy krémleveset elkészíteni nem időigényes és nem is ördöngösség - feldobhatjuk egy kis alkohollal, díszíthetjük a szokásostól eltérően. A szárnyas tölteléke lehet gazdagabb, az évszakhoz és ünnephez illő ízekkel - aszalt szilvával és dióval. A palacsintát - midneki kedvencét - is tálalhatjuk rendhagyóan, és ha még flambírozzuk is, akkor a hatás biztosan nem marad el. Nem tévedhetünk nagyot egy egyszerűen elkészített csupa csoki sütivel vagy pohárkrémmel sem, amit gazdagíthatunk likőrrel, szószokkal, díszíthetünk kandírozott gyümölcsökkel, mandulaforgáccsal.

Előételt azért is érdemes feltálalni, mert amíg ezt falatozzák, addig a ház asszonyának szusszanásnyi ideje marad a többi fogás tálalására.

A hagyományos ünnepi ízeket persze nem kell feledni: a mák, a dió a gesztenye, az aszalt szilva, a narancs nemcsak a desszerteknél jöhet szóba, de akár a leveseknél és a főételnél is. A halat szintén rengetegféleképpen és percek alatt elkészíthetjük - sőt, csak akkor lesz igazán finom, ha nem sütjük túl, azaz szárazra.

A köreteket is izgalmasabbá tehetjük pár csepp szarvasgombás olívaolajjal, kevés pirított mandulával, friss zöldfűszerekkel - a lényeg, hogy egy apró kis csavarral a hétköznapitól eltérőt varázsoljunk az asztalra. 

A helyes időbeosztás

Főzéskor nagyon sok időt megtakaríthatunk, ha átgondoljuk, mit és milyen sorrendben készítsünk el, melyik ételt kell hidegen és melegen tálalnunk, és amíg az egyik éppen sül vagy hűl, addig elkészíthetjük a következő fogást.

Az alábbi három receptnél, amelyekhez akár még 24-én délelőtt is bevásárolhatunk - gesztenye krémleves, töltött pulykamell, csokitorta - az alábbi sorrend a javasolt:

- Mivel a csokitortát hidegen vagy langyosan javasolt tálalni, így ezt készítsük el először.

- Amíg sül, elkészíthetjük a gesztenyerkrémlevest, amit tálalás előtt újra felmelegítünk és díszítünk.

- Ezután készítjük a főfogást. S miközben sül hús, elkészül a köret is.

Így a három fogás elkészítése 1,5 órát vesz igénybe.

 

GESZTENYEKRÉMLEVES

 

Elkészítési idő: 15 perc 

5 dkg aranymazsola

25 dkg gesztenyemassza

1 dl rum vagy konyak

2 dl tejszín

8 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál cukor

3 evőkanál méz

1 dl konyak

A tetejére:

tejszínhab

pár szem magozott meggy

mentalevél

A mazsolát beáztatjuk előző este rumba.

Az összetört gesztenyemasszát simára elkeverjük a tejjel és a cukorral egy lábasban - botmixert is használhatunk. Főzzük 3-4 percig. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, szűrjük le mazsolát és a maradék rumot is öntsük belé, amibe áztattuk.. Botmixerrel  krémesítsük az egyveleget..

Tálaláskor a tetejét díszítsük tejszínhabbal és mentalevéllel, pár szem mazsolával és meggyel.

ASZALT SZILVÁVAL, DIÓVAL ÉS CAMEMBERT SAJTTAL TÖLTÖTT PULKYAMELL

Elkészítési idő: 25 + 30 perc sütés, azaz 55 perc

80 dkg pulykamellfilé

15 dkg magozott aszalt szilva, vörösborba áztatva

12 dkg apróra vágott dió

1 egész tojás

1 ek zsemlemorzsa

15 dkg camembert sajt

csipet fahéj

csipet frissen őrölt fekete bors

méz

olívaolaj

A pulykamelleket egy kicsit átklopfoljuk. Az aszalt szilvát, diót, a felvert tojást és zsemlemorzsát, valamint a csipet fahéjat alaposan összekeverjük - ez lesz a töltelék.

A camembert sajtból vékony szeleteket vágunk.

A pulykamelleket megkenjük a töltelékkel, majd egy-egy szelet sajtot helyezünk rá. Feltekerjük, és fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük. A mézet, az olívaolajat a fekete borssal összekeverjük, és kívülről megkenjük vele a szeleteket. Egy tűzálló tálba helyezzük a tekercseket szorosan egymás mellé, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás előtt kettévágjuk, hogy tekercs mutatós rétegei látszódjanak.

Ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Svéd csokitorta

Elkészítési idő: 10 + 15 perc, azaz összesen 25 perc

10 dkg vaj

20 dkg cukor

  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 rúd vanília kikapart magja (vagy 1 ek vaníliaeszencia)
  • egy csipet frissen reszelt tonkabab (elhagyható)
  • ·  A forma előkészítéshez:
  • vaj
  • liszt
  • ·  A tetejére:
  • porcukor -még szebb és ünnepibb lesz, ha tortacsipkén keresztül hintjük, mintha stencileznénk
  • ·  A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vaníliamagot (eszenciát), a cukrot és a tojást. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaót, valamint a tonkababot. Alaposan összekeverjük. Egy vékonyan kivajazott, enyhén kilisztezett kisebb tortaformába öntjük és 15 perc alatt megsütjük.

Tipp:  Adhatunk hozzá  tejszínhabbal fellazított mascarpone krémet, narancslikőrrel elkeverve, meggyszószt, karamell- vagy vaníliaöntetet, erdei gyíümölcsöket, áfonyát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!