szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A berettyóújfalui Igazgyöngy Iskola és a pesthidegkúti Gyermekek Háza hosszú évek óta testvériskola, közös programokat szerveznek a „nyomor széléről” és a villanegyedből származó gyerekeknek. Az idei karácsonyi találkozás után L. Ritók Nóra megható levelet írt a fővárosi iskola diákjainak. Sorai mindannyiunk számára megszívlelendők.

Karácsony előtt minden évben egy busznyi gyerek érkezik Berettyóújfaluról és környékéről a pesthidegkúti iskolába, ahol közös programokon vesznek részt, együtt játszanak, alkotnak, ebédelnek. És bár tényleg két világ találkozásáról van ilyenkor szó, a gyerekeknél ez fel sem merül, számukra „csak” gyerekek vannak, akik egy napra jól érzik magukat együtt.

A nap végén pedig minden vendéggyerek névre szóló ajándékot kap, amit a pesthidegkúti iskolába járó családok már jó előre elkészítettek.

Egy-egy ilyen esemény után az Igazgyöngy vezetője, és lapunk nyomor széle blogjának gazdája, L. Ritók Nóra levélben köszöni meg a közös élményeket és az ajándékokat. A levelet a Gyermekek Háza karácsonyi ünnepségén olvassák fel a szülőknek, gyerekeknek.

©

Az idei évben különösen szívhez szóló, és – úgy véljük – mindenki számára üzenetértékű gondolatokat fogalmazott meg, ezért elkértük, és olvasóink számára is hozzáférhetővé tesszük sorait:

"Évek óta már, hogy a karácsony adta csodás lehetőségeket az Igazgyöngy és a Gyermekek háza közötti partneri együttműködésben összekapcsoljuk a szolidaritásra neveléssel. Hidat képezünk két olyan társadalmi csoport között, mely úgy tűnik, ma Magyarországon megállíthatatlanul távolodik egymástól, életszínvonalban, esélyekben, jövőképben.

Mi, akik a leszakadókkal foglalkozunk, torokszorító pillanatokat élünk át nap, mint nap. Néha én sem értem, hogyan tudunk még mindig lelkileg erősek maradni, nem belefásulni, nem beletörődni abba, amit látunk, tapasztalunk. Küzdeni a gyerekekért, velük is, a családokkal, az intézményrendszerrel, a problémáról tudomást nem vevő szakpolitikával, a többségi társadalom kirekesztő, a szegénységért a szegényeket hibáztató szemléletével.

©

Azt hiszem, a szegénység minden fajtájába, rétegébe, problémájába belevonódunk, de mind közül a gyerekszegénység a legelviselhetetlenebb. Látjuk ezt az órákon, mert a szegénységet nem képes ma kezelni az iskola sem, látjuk a felszerelés hiányán, a két számmal nagyobb kabáton, a felvásott talpú cipőn, amibe zokni sem jutott, a hétfői tízórai-várás izgalmán. Érezzük a gyerekeken a téli időszak semmihez sem hasonlítható szagát, mert a mosdás és a mosás is ritka, hiszen hideg van. A ruha, ami a gyerekeken van, egyben tornaruha, és alvóruha is. Amit átjár még otthon a vizes gallyakkal fűtött rossz kályha füstje. Sokan csak hetente cserélik le csak a ruhát.

Küzdünk az igazgyöngyös órákon is, mert külön pedagógiai erőfeszítés a karácsonyi rajzokon a „mit szeretnél kapni?” „minek örülnél?” elővarázslása a gyerekekből. És ott marad a tanári asztalon a gyerekek által a szülőknek készített karácsonyi ajándék, mert nincs értéke, öröme otthon... mert az ajándékozás szertartása ki sem alakult.

Látom a folyamatot. Ahogy a szegénység rombol, ahogy megtöri a tekinteteket. Látom, hogy a tieteknél semmivel sem tehetségtelenebb gyerekek hogyan lesznek a nyomorúság újratermelői. Látom, hogy a rendszer nem segíti őket.

Kiabálok, de csak kevesen hallják.

©

Mégis hiszem, hogy változni fog a helyzet. Pont a ti gyerekeitek hozzák majd el ezt. Akiket a szüleik arra nevelnek, hogy a szolidaritás természetes emberi tulajdonság. Hogy nem gyűlölni, hanem megérteni kell azt, aki máshogy él. Hogy nem félrefordulni kell, hanem segíteni. Köszönöm, hogy felelősséget éreztek a gyerekek jövőjéért. Nemcsak a tietekért, hanem a szerencsétlenebb sorsúakén is. Mert értitek, hogy mindannyiunk jövője múlik ezen.

Vigyük tovább együtt a karácsony üzenetét a következő évben. Már januártól.

Köszönöm, hogy mellettünk vagytok: Nóri"

Készült egy videó az igazgyöngyös karácsonyról is, mutatjuk:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

A fejfájást vizsgálták az SZTE kutatói, címlapra kerültek vele

A fejfájást vizsgálták az SZTE kutatói, címlapra kerültek vele

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet