szerző:
hvg.hu

Ryan Gosling egy kísértetsztoris gyereksorozatban, Jeff Bridges egy búvárról szóló szériában, Viggo Mortensen pedig egy gagyi szappanoperában kezdte pályafutását – ezen a héten mindhármukat Oscar-díjra jelölték. Először a tíz férfi színészjelölt első alakításait mutatjuk meg, később a színésznők is sorra kerülnek.

Kedden kihirdették a 2017-es Oscar-gála jelöltjeit, és néhány következtetést máris levonhatunk. A férfi színészek között például az előző évhez képest nincs duplázó (tavaly Eddie Redmayne-t és Mark Ruffalót is sorozatban másodjára jelölték).

Amellett, hogy a jelöltek közül ketten már nyertek Oscart (Jeff Bridges egyet, Denzel Washington kettőt), négy újonc is van közöttük: a főszereplőknél Andrew Garfield, a mellékszereplőknél Mahershala Ali, Dev Patel és Lucas Hedges szerzett először jelölést.

De ilyenkor mindig vicces megnézni, hogy ezek a színészek hol kezdték a pályájukat – mert persze, vannak, akik színészcsaládba születtek, de egyesek a nulláról jutottak el odáig, hogy a legrangosabb filmes díjért versenyezhetnek.

Casey Affleck (A régi város)

Mivel három évvel fiatalabb Ben bátyjánál, valamivel később is találták meg a szerepek. Első filmje egy színdarab adaptációja volt, a Sundance-en díjazott, de aztán hamar feledésbe merült Lemon Sky című film forgatásakor még csak 12 éves volt. Később a Jesse James meggyilkolásáért jelölték mellékszereplői Oscarra, most pedig a főszereplői díj legfőbb várományosa.

Andrew Garfield (A fegyvertelen katona)

A már Pókemberként, valamint Fincher- és Scorsese-filmekben is látott színész most 33 évesen szerezte meg első Oscar-jelölését – erről valószínűleg még nem is álmodott, amikor a 2005-ös Mumbo Jumbo című rövidfilm forgatásán vett részt. A tízperces amatőr alkotásban először 3:30 körül látható igazán:

Ryan Gosling (Kaliforniai álom)

A Golden Globe-bal már díjazott Gosling második jelölését kapta az Akadémiától, 2007-ben szintén főszereplőként nominálták a Fél Nelsonért. 14 évesen ezt valószínűleg még nem nézték ki belőle, az Are You Afraid of the Dark? című kanadai gyereksorozatban debütált színészként, miután a Mickey Mouse Clubban már bohóckodott egyet, többek közt Justin Timberlake-kel.

Viggo Mortensen (Captain Fantastic)

Mielőtt Aragornként mindenki megismerte, majd David Cronenberg kedvencévé vált (első és eddigi egyetlen Oscar-jelölését is a kanadai rendező Eastern Promises című filmjével szerezte 2007-ben), a dán származású színész keményen megdolgozott, hogy a szakmában maradhasson. Első szerepét, a Search for Tomorrow című szappanoperában való megjelenését (27 éves volt ekkor) David Letterman hánytorgatta fel neki:

Denzel Washington (Fences)

Azt tudjuk, hogy Denzel egy külön műfaj. Most hetedjére jelölték (ráadásul alakítása mellett producerként is), ebből kettőt (Az ötvennegyedik hadtest, Kiképzés) díjra is váltott már. Bár egy tévés megjelenése már volt két évvel korábban, az legrégebbi fellelhető jelenet az első filmjéből, az 1981-es Az én fekete fiamból származik, egy tipikusan olyan filmből, amely ma már nem készülhetne el: kiderül, hogy egy fehér üzletembernek van egy fekete tinédzser fia, akit képtelenség rávenni, hogy beilleszkedjen a menő kaliforniai fehér környezetbe.

Mahershala Ali (Holdfény)

A Mahershalalhashbaz Gilmore néven született színész egy keresztény lelkésznő fia, de később áttért az iszlám vallásra, és felvette az Ali nevet. Az idei volt a nagy áttörése, a Holdfény mellett A számolás jogában is feltűnt, bár korábban Az éhezők viadala-filmekben, a Benjamin Button különös életében, a House of Cardsban vagy a Marvel-féle Luke Cage sorozatban is lehetett látni. Évekig csak tévésorozatokban játszott, a Nyughatatlan Jordanben kezdett 2001-ben, de normális videót csak a 2004-es sci-fi-szériájáról, a 4400-ról találtunk.

Jeff Bridges (Hell or High Water)

A 67 éves, hetedjére jelölt (ebből egyszer, 2010-ben, az Őrült szívért nyert) Bridges sem szorul igazán bemutatkozásra. Neki könnyebb dolga volt, konkrétan színészdinasztiába született, mindkét szülője viszonylag ismert színész volt, az Emmy- és Golden Globe-díjas bátyja, Beau Bridges pedig szintén ezt a mesterséget választotta. Nem meglepetés, hogy Jeff az apja sorozatában, a búvárról szóló Sea Huntban tűnt fel először – az alábbi epizódban például 10 éves volt (5:25-nél látható édesapjával).

Lucas Hedges (A régi város)

A mindössze 20 éves Hedges ugyan pár pillanatra feltűnik a 2007-es Dan és a szerelemben, de első szöveges szerepe a 2012-es Holdfény királyságban volt, ahol a főszereplő fiú ősellenségét, az alábbi jelenetben motoron látható Redfordot játszotta.

Dev Patel (Oroszlán)

Az indiai származású angol színész nem aprózta el a filmes debütálást, a Gettómilliomos című Oscar-sikerfilmben főszerepelt először, de előtte még a kisképernyőn is bemutatkozott: a Skins című, fiatalokról szóló brit szériában egy pakisztáni-angol fiút alakított, akinek a sorozat hivatalos oldala szerint a kedvenc dolgai az életben "a tequila, a fű, a tabletták, Lupe Fiasco, a csöcsök és az X-Faktor".

Michael Shannon (Éjszakai ragadozók)

Aki figyelte az utóbbi évek filmes történéseit, az egyet kell, hogy értsen: konkrétan bűncselekmény, hogy Shannont csak másodjára jelölték most Oscarra – 2009-ben A szabadság útjai mellékszerepéért nominálták. A 42 éves színész a zseniális Jeff Nichols összes filmjében (Fegyverek és emberek, Take Shelter, Mud, Éjféli látomás, Loving) szerepelt, de dolgozott Werner Herzoggal, Sidney Lumettel, Peter Bogdanovich-csal, Zack Snyderrel, láthattuk a Gengszterkorzóban, most pedig épp Guillermo del Toróval forgat. A színházi életből először 1993-ban kacsintott ki, amikor 19 évesen* a kultikus Idétlen időkig egyik apró szerepében tűnt fel.

*Itt korábban tévesen az szerepelt, hogy "29 évesen".

Később az Oscar-jelölt színésznők első szerepeit is bemutatjuk.

Összejött a nagy rekord a Kaliforniai álomnak - kihirdették az Oscar-jelölteket

A 2017-es Oscar-jelöltek bejelentése előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy vajon a La La Land begyűjti-e a rekordnak számító 14 nominálást. De minket magyarokat még egy kérdés foglalkoztatott: bejut-e a legjobb ötbe kategóriájában a Mindenki című kisfilm? Mindkettő megvalósult.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jobb lesz megbarátkozni a tartósan gyenge forint gondolatával

Jobb lesz megbarátkozni a tartósan gyenge forint gondolatával

Magyar Narancs: 8,5 évet kért Simonka Györgyre az ügyészség

Magyar Narancs: 8,5 évet kért Simonka Györgyre az ügyészség

Budapesti gigaépítkezéshez tárgyalnak külföldi partnerrel a jegybanki alapítványok

Budapesti gigaépítkezéshez tárgyalnak külföldi partnerrel a jegybanki alapítványok

Az Országos Széchényi Könyvtárról kérdezték volna a kormányt, válasz helyett kioktatás érkezett

Az Országos Széchényi Könyvtárról kérdezték volna a kormányt, válasz helyett kioktatás érkezett

Lezárták az M1-est Budapest felé

Lezárták az M1-est Budapest felé

Jobban támogatják a gyermekvállalást, mint a családokat

Jobban támogatják a gyermekvállalást, mint a családokat