szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az M1 maroknyi nézője megtudhatta, hogy a magyar fiatalok optimisták, nem is mennek külföldre, sokat vannak online, továbbá nincs Magyarországon gleccser, és legközelebb is csak Izlandon van.

A lapunkban is többször bemutatott Magyar Ifjúság Kutatás 2016 eredményeiről Poór Csaba – a Fidelitashoz sok szálon kötődő – Új Nemzedék Központ kommunikációs igazgatója számolt be az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta, a kutatásból „nagyon optimista nemzedék bontakozik ki”, ő X-generációsként is nagyon büszke az Y- és Z-generációkra, amelyből „sokkal többen vállalnak munkát, maradnak itthon és vállalnak gyermeket”.

A legjobb rész ezután jön, amikor az ifjú kommunikációs igazgató kijelenti, hogy „megdőlt az az elmélet, miszerint egyre több fiatal tervez külföldre menni”. Majd hozzáteszi, ez az arány 2012 óta ugyanúgy 33 százalék.

Végül is nem több, ez igaz: ez „csak” azt jelenti, hogy évek óta minden harmadik fiatal nem Magyarországon képzeli el a jövőjét.

Azt nem említi meg Poór kommunikátor, hogy a kutatás egy másik állítása alapján a helyzet még rosszabb: a fiatalok mindössze 42 százaléka ért egyet azzal, hogy „Életem nagy részét inkább Magyarországon szeretném leélni, mint bármely más országban”. Arról sem ejt szót, hogy meghatszorozódott az utóbbi négy évben azon fiatalok aránya, akik a hazai politikai helyzet miatt hagynák itt az országot.

Az viszont kiderült, hogy az ő öccse történetesen Londonban él, ott dolgozik informatikusként.

Persze „az Európai Unióban a fapados jegyárak mellett nem szabad azon csodálkozni, ha valaki külföldön szeretne szerencsét próbálni” – jegyezte meg.

Eddig még csak a szokásos kormánypárti hurráoptimizmust láttuk, de itt előkerült az izlandi gleccser témája. Poór szerint ha egy fiatal ott szeretne idegenvezetni, miért is ne tehetné meg, itthon nincs gleccser. A riporter rácsatlakozott erre, mint mondta, nemrég volt egy izlandi gleccsertúrán, ahol a vezető egy spanyol politológus volt.

Ezek után megtudtuk még, hogy:

-          a világ kitágult

-          egy Shakespeare korabeli ember egész életében kapott annyi információt, mint amennyi egy újság hétvégi mellékletében áll

-          a digitális médián keresztül rengeteg inspiráció éri a fiatalokat

-          gleccser legközelebb is Izlandon van (itt azért a néző kicsit elbizonytalanodik, mert a Tátrában vagy az Alpokban talán már látott ilyet, és az mintha közelebb volna – vagy a gejzírt keveri itt az optimista ifjú a gleccserrel?)

-          akik külföldre mentek, azok története nem mind sikersztori (Poór öccse nem ide tartozik)

-          a média csak a sikersztorikat kapja fel, pedig vannak kudarcok is

-          Londonban sok fiatal érdeklődik arról, hogyan tudnak hazajönni

-          a fiatalok állandóan online vannak

-          készült egy honlap az ifjúsági garanciaprogramról

Itt végignézhető az interjú.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nehogy kipróbálja otthon: vannak, akik házilag kevert koronavírus-oltást adnak be maguknak

Nehogy kipróbálja otthon: vannak, akik házilag kevert koronavírus-oltást adnak be maguknak

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket