szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nagy becsben tartott bordeaux-i szőlészet márkás termékét, a Comte de Talem címkéjű vöröset 0,96 euróért, azaz 96 centért árulják március negyedike óta a Carrefour áruházlánc franciaországi üzleteiben.

150 ezer palackot dobtak piacra olyan áron, ami Franciaországban eddig elképzelhetetlen volt. Az utcán kolduló clochard-ok, a francia hajléktalanok sem vesznek ennyiért bort, mert tudják, hogy a papírdobozban, ilyen olcsón kínált folyadék csak nagyon áttételes viszonyban áll a szőlővel. Ők inkább preferálják a három eurós asztalit, ami messze van a minőségitől, de azért bor.

A Carrefour a legnagyobb francia áruházlánc, amely Kínában és az USA-ban is jelen van, és masszívan előzi például az Auchan-t. Magyarországon nincs Carrefour üzlet, amely egyébként globális imázsát az olcsóságra alapozza. Nagy kérdés, hogy ez számunkra veszteség vagy nyereség. De vissza az olcsó bordeaux-ihoz. Ezt a márkát nemrég még öt euróért kínálták. A bordeaux-i bortermelőket tömörítő szervezetek vezetői egységesen katasztrofálisnak minősítik a Carrefour akcióját.

Ha egy üveg bordeaux-it 96 centért árulunk, tönkretesszük az évszázadok alatt kivívott hírnevet

  – mondta az egyik szakmai szervezet elnöke a francia Le Pointnek. Persze minden érdekelt fél a saját érdekeiből indul ki. A Carrefour a relatív olcsóságból, a bordeaux-i termelők pedig az olykor nem is relatív drágaságból. Igényes francia fogyasztó nem vesz 10 eurónál olcsóbb bordeaux-it. Mert tudja, hogy a francia borok drágák, és ha jót franciát akar inni, akkor mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. Már ha a borfogyasztást patriotikus szempontok is motiválják. De közben ott vannak a szupermarketek polcain a hat-hét eurós ausztrál, dél-amerikai, dél-afrikai borok. Pontosan erre a tényre tesz rá most egy jókora lapáttal a Carrefour, és árul fillérekért egy bordeaux-it. Hogy ez aztán hosszabb távon a pillanatnyilag sértett francia, vagy inkább az olcsón jót produkáló tengeren túli borászatok pozícióját erősíti, az a jövő zenéje. De a Carrefourt a maga szempontjai vezérlik, itt és most akar nagyot kaszálni és ez a forgalmi adatok szerint be is jött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett