szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egytőről - ez január óta egy borkulturális, leginkább borbár-kulturális szerveződés neve, mostantól pedig már egy szekszárdi boré is.

Tavaly év végén a Doblo Wine & Bar, a 0,75 bistró, a Palack, az Andante Borpatika, a Köz’Pont, az ETAP Wine Bar,a Tasting Table, a VinoPiano Borbár, a Bortársaság, a Sebestyén Pince (Szekszárd) és a Wine Flow boros oldal arcai úgy vélték, lennének közös dolgaik. Hiszen nagyjából hasonlóan gondolkodnak a Kárpát-medencei szőlőfajták, a magyar borok népszerűsítéséről, a borkultúráról, a fiatalok borízlésének formálásáról. Fakadnak ők annyira egy tőről, hogy nem is maradtak névtelenül, januárban már pörgetni is kezdték az Egytőről projektet. Első körben egy csavarzáras, egyenpalackozású, bisztróstílusúra hangolt, szekszárdi kékfrankost kívántak létrehozni. S most, április 6-ra palackba is került a tagok első közös bora, amelyik a Palack Borbárban kóstolható először.

Az Egytőről kékfrankosának alapanyaga Sebestyén Csaba szekszárdi borász területeiről származik, és a bor elkészültét is ő felügyelte. Az Egytőről Kékfrankos a projektben részt vevő borbárokban lesz kapható.

Facebook

Hosszabb távon főként a fiatalokat megszólító rendezvényekben és jellemző helyi fajtákból született borokban látják összefogásuk jövőjét. Közös borbártúrákat, vidéki pince- és dűlőtúrákat, egymásnál való vendégszerepléseket terveznek. A 2017-es szüret után pedig az idehaza legnagyobb területen termesztett borszőlőből, az olaszrizlingből készítenek majd egy könnyed, gyümölcsös karakterű, csavarzáras palackozású bort. 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!