szerző:
hvg.hu

Igazi happy end: felújították és újra forgalomba állították a tiszacsegei kompot, amit februárban ragadott el a jeges ár, rajta Janival, az őrrel. A vízi jármű sorsa kétséges volt, de végül minden jóra fordult.

Csütörtöktől ismét közlekedik a tiszacsegei komp, amit 19 millió forintból javítottak meg – írja a Dehir.hu.

A komp és őrzőjének történetét az egész ország megismerhette februárban. A jeges ár eltépte a kompot rögzítő láncokat, köteleket, és magával ragadta a vízi járművet. Ráadásul a fedélzetén ragadt egy férfi, akit honvédségi helikopterrel mentették ki. Janit a források éjjeli őrként, illetve kompkezelőként emlegetik. Még akciófilmeket idéző trailer is készült arról, amikor kimentették a fedélzetről.

A kompot tovább sodorta a jeges folyó, négy nappal később, körülbelül ötven kilométerrel lejjebb, a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Később visszavontatták Csegére, partra húzták, és február 21-én megkezdték a javítását.

A Dehir szerint hetek óta 8-10 ember dolgozott a felújításon. 30 négyzetméter új fenéklemezt építettek be, kicserélték a csörlőket, köteleket. Az összetört, eldeformálódott lapátkerék helyére is újat tettek.

A felújítás 19 millió forintos költségét az önkormányzat fizette, de bíznak benne, hogy a vis maior alapból kapnak támogatást. Április 22-én avatóünnep is lesz, akkor mindenki ingyen utazhat a csegei kompon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Élet+Stílus

Ez már dráma: akcióshőst csináltak az őrjöngő Tiszán sodródó csegei komp őréből - videó

Nem volt menekvés Jani számára azon a kegyetlen, fagyos reggelen. A Tiszán végig vágtató jeges ár miatt papír módjára szakadt szét a csegei kompot rögzítő lánc, és akkor kezdődött az éjjeli őr igazi drámája. Valakit megihletett a Tiszacsegénél elsodródott komp és a rajta rekedt férfi története, akit honvédségi helikopterrel mentettek ki hétfőn.

hvg.hu Itthon

Partra húzták a híres csegei kompot, elég rossz állapotban van

Körülbelül 15 millió forintba kerül a jeges árban megrongálódott tiszacsegei komp felújítása – olvasható a Dehir.hu-n. A köztévének a csegei polgármester azt mondta: volt, aki azt javasolta, hogy nevezzék el az újjászülető kompot Janinak.