szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Igenis létezik nagy közös asztal. Felekezetre és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül ülnek le hozzá az emberek, hogy együtt ünnepeljenek - evéssel dicsőséget szerezve szűkebb pátriájuknak.

   Így történt ez húsvét hétfőn Spanyolország északi tartományában, az Asztúriai Hercegség Avilés településén. A jelentős tengeri kikötővel rendelkező városban 1893 óta ünneplik együtt az emberek a tavasz kezdetét egy egyszerű süteménnyel: El bollo de Pascua de Avilés (búzalisztből, vajból, tojásból, cukorból, citromosan készülő piskóta, amihez hasonlót mindenütt  sütnek  Észak-Spanyolországban csak Sobaos Pasiegos néven). Ez a süteménykóstolgató ünnep most egy hatalmas közös utcai lakmározásra váltott át. Az egymás mellé rakott terített asztalok és székek 5 kilométer hosszan kígyóztak április 17-én délután a történelmi városmag utcáin. Az avilésiek ugyanis elhatározták, hogy Guiness-rekordot döntenek, és ezért félretesznek mindenféle acsarkodást, inkább összefognak a közös dicsőség érdekében.  A Guinness-rekordot hitelesítő öt számlálóbiztos  11.836 résztvevőt számlált meg a nagy utcai együttevésen. Ezzel az új rekorddal az avilésiek megdöntötték a mexikói Metepec város rekordját, ahol 9.456 együttevővel tartották az eddigi rekordot.

©

A sajátos „street food”-rekord regisztrálása szempontjából nem számít, mit fogyasztanak az aspiránsok. Metepecben hagyományos mexikói ételek sorakoztak a közös  asztal menüjében, amiben a taco – tortillába hajtott húsos töltelék – játszotta a főszerepet. Az új asztúriai rekorderek asztalára a legváltozatosabb fogások kerültek:  burgonyás omlett, paprikás csirkemell, sült tintahal, sült krumpli Cabrales sajtöntettel (a Cabrales barlangban érlelt híres asztúriai kecskesajt), empanadas (hússal töltött tésztabatyu) és persze az említett sütemény.

 Ugyancsak nagy mennyiségben főtt a város közösségi tűzhelyein a fabada, amely az asztúriai konyha hagyományos babétele: fehérbab morcillával (véres hurka készítmény), chorizzóval (kolbász) és sertéssülttel.

©

 Mindehhez pedig jól csúszott a helyiek egyik nagy kedvence, a sidra, ami nem más, mint almabor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!