szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tennessee állam egyik barátságos kis városa, Lynchburg két dologról vált világhírűvé: a Jack Daniel’s whiskeyről és Mary Bobo vendégházáról. Az előbbit nem kell bemutatni, utóbbi pedig az a közkedvelt hely, ahol Jack bácsi ükunokahúgának, Lynne Tolley-nak a sült csirkéjét és citrusos cider puncsát lehet megkóstolni. Azért egy kis desszert is kerül az asztalra.

„Apa minden tavasszal hozott egy ketrecnyi kiscsibét, amiket aztán a hátsó kertben szépen felneveltünk. Mire elérték a kifejlett méretüket, hozzávetőlegesen egy kilót nyomtak. Ekkor anyám levágta őket, és a csirkehúst fűszeres lisztbe forgatva forró olajon kisütötte” – írta szakácskönyvében Lynne, aki szerint a finom, ropogós bunda elkészítésének titka a sütésben rejlik.

Miss Margaret (Lynne édesanyja) tanyasi sült csirkéje

Hozzávalók:
• 1 egész csirke
• só
• 2 nagy tojás
• ¼ bögre tej vagy író
• 2 bögre liszt (sózva, borsozva)
• 3 bögre olaj

Feldaraboljuk a csirkét, ügyelve arra, hogy miközben 2 combra, 2 szárnyra és 2 mellre osztjuk szét a húst, a mell keresztcsontos része maradjon egészben. Törölgessük szárazra a darabokat, és sózzuk be mindegyik oldalt. A tojásokat verjük fel és hígítsuk egy kis tejjel, majd készítsük be a fűszerezett lisztet. Forgassuk meg a csirkedarabokat a tojásos és a lisztes keverékekben, és 15 percre tegyük félre őket – hadd száradjanak meg jó alaposan. Az olajat fedő alatt forraljuk fel egy nagyobb öntöttvas serpenyőben. Hevítsük fel az olajat, nagyon óvatosan helyezzük bele az előkészített csirkedarabokat. Fontos, hogy semmiképp ne zsúfoljuk össze őket. Süssük aranybarnára mindkét oldalt kb. 10-10 perc alatt. Majd mérsékelt lángon további 10-10 percig szigorúan fedő alatt! Újabb 5 perces sütés következik fedő nélkül magas fokon a csirke mindkét oldalának. Ettől lesz a bunda igazán ropogós. Ezután „tűpróbát” tartunk egy késheggyel, és ha a csirkéből kifakadó húslé teljesen színtelen, elkészültünk.

Lynne általában burgonyafánkkal kínálja, illetve elmaradhatatlan mellőle a BBQ-szósza, amelynek receptje:

• 2 evőkanál olaj
• ½ bögre apróra vágott hagyma
• 1 bögre ketchup
• 1 bögre almaecet
• ½ bögre Tennessee whiskey
• 1 bögre barna cukor
• 2 evőkanál Worcestershire szósz
• ízlés szerint: tabasco szósz, só, bors

Egy közepes serpenyőbe üvegesre pirítjuk a hagymát, beletesszük a ketchupot, almaecetet, whiskeyt, barna cukrot és a Worcestershire szószt, majd kevergetés közben sóval, borssal, tabascóval ízesítjük. Forrás után vegyük le a tűzről, és kevergessük folyamatosan kb. 30 percig, hogy jól besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, és egy jól zárható edényben hűtőbe tesszük.

redlemon

Tennessee trüffelgolyók

Mi tagadás, a lynchburgiek édesszájúak. Szerintünk nálunk is akadnak bőven ilyenek… A trüffelgolyók elkészítésében semmi ördöngösség nincs, a titkot pedig a whiskeyn kívül a csokoládéban érdemes keresni, amelyből szintén kizárólag a legjobb minőségű ajánlott.

„Ahhoz, hogy a vacsora után végképp lenyűgözzem vendégeimet, mindig pörkölt pekándióval megszórt, kakaóporba forgatott, apró trüffelgolyókat szolgálok fel” – írta Lynne.

Hozzávalók 25-30 golyóhoz:

• ½ bögre habtejszín
• 22 dkg jó minőségű étcsokoládé
• 2 evőkanál Tennessee Honey
• cukrozatlan kakaópor
• díszítésnek pörkölt, tört pekándió vagy mandula javasolt

Közepes lángon hevítsük fel a habtejszínt, majd adjuk hozzá az összetördelt csokoládét. Keverjük mindaddig, míg teljesen felolvadnak. Öntsük bele a whiskeyt, és folyamatos kevergetés mellett várjunk, míg teljesen besűrűsödik. Ha úgy érezzük, kész, vegyük le a tűzről és várjuk meg, míg kihűl. Amikor már nem túl forró a kezünknek – de könnyen alakítható –, formázzunk belőle golyókat és forgassuk meg őket kakaóporban, majd pekándióban. Tálalás előtt legalább 30 percre légmentesen zárható dobozban, tálban tegyük a hűtőbe.

redlemon

Citrus Cider

A csirkéhez, a desszerthez és amúgy mindig Lynne cider puncsa kerül a poharakba. Nem kell hozzá más, csak:

• 3 rész Tennessee whiskey
• 2 rész alma cider
• 1 rész narancslé
• 1 rész citromlé
• 4 rész gyömbérsör
• narancs-, citromkarika és néhány szelet alma a díszítéshez

Az elkészítés pofonegyszerű: A whiskeyt, cidert, narancslevet és citromlevet keverjük össze a gyömbérsörrel egy mély üvegtálban vagy kancsóban. Dobáljunk bele jégkockákat és ízlés szerint néhány gyümölcskarikával díszítsük.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!