szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha ezért iktatná az étrendjéből, rossz hírünk van.

Nem jelent a szív egészsége szempontjából külön előnyt, ha valaki önként lemond a gluténról, a búzában és más gabonafajtákban lévő fehérjéről – derült ki egy amerikai elemzésből.

A 110 ezer amerikai egészségét és táplálkozását vizsgáló, 24 éven át gyűjtött adatok elemzését a British Medical Journal című szaklap aktuális számában mutatták be amerikai kutatók.

Az egészséges, gluténérzékenységben (cöliákiában) nem szenvedő résztvevőket gluténfogyasztásuk alapján öt csoportba osztották, és megfigyelték szívük egészségét.  A legkevesebb glutént fogyasztó csoportban ugyanolyan aránnyal voltak jelen a szív- és érrendszeri betegségek, mint a legtöbb glutént fogyasztóknál – mondta el Andrew Chan társszerző, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója.

„A glutén természetesen káros a gluténérzékeny emberek számára. De a népszerű diétás szakácskönyvek miatt sokan azt hiszik, hogy a gluténszegény étrend mindenki számára előnyös. Aki azonban lemond a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekről, az ugyanakkor a szívbetegségektől védő hatásairól is lemond" – fejtette ki a szakértő.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!